آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی : عمل ابدومینوپلاستی میتواند با برداشتن پوست و چربی اضافی همراه با ترمیم عضلات دیواره شکم بسیاری از مشکلات پس از زایمان و یا کاهش وزن را برطرف کند. اما اشتباه نکنید: با این وجود عمل ابدومینوپلاستی یک جراحی است و ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد.
جدی ترین خطر هر روش کانتورینگ بدن از جمله ابدومینوپلاستی، لخته شدن خون است. به دلیل کم تحرکی بعد از جراحی، خطر تشکیل لخته خون در وریدهای پا (ترومبوز وریدی عمقی) وجود دارد. اگر یک لخته “شکسته شود” و از طریق جریان خون به ریه ها برسد، می تواند به طور ناگهانی و جدی تبادل اکسیژن را مختل کند. این وضعیت تهدید کننده زندگی، آمبولی ریه نامیده می شود. نیاز به درمان فوری با رقیق کننده های خون (برای حل کردن لخته) و اکسیژن دارد.
علت لخته شدن خون بعد از عمل جراحی
عمل ابدومینوپلاستی و سایر جراحیها خطر ابتلا به ترومبوز وریدی عمقی را افزایش میدهند، زیرا بیمار تحرک کمتری دارد و در دوران بهبودی در رختخواب می ماند. وقتی تحرک کمتری داشته باشید ، جریان خون در رگ های عمیق شما کندتر می شود که می تواند منجر به لخته شود. سایر عوامل مرتبط با جراحی که ممکن است خطر لخته شدن خون را افزایش دهند عبارتند از:
- گستردگی و طولانی بودن عمل جراحی
- وضعیت قرار گرفتن شما در حین جراحی
- نوع بیهوشی
- احتمال لخته شدن خون بین 2 تا 10 روز پس از جراحی وجود دارد، اما امکان بروز آن تقریبا تا ۳ ماه بسیار بالا است.
در صورت داشتن موارد زیر شانس ابتلا به آمبولی افزایش می یابد :
- سیگار کشیدن
- در گذشته به ترومبوز وریدی عمقی مبتلا بوده اید
- اضافه وزن یا چاق هستند
- داشتن سابقه خانوادگی مبتلا به ترومبوز وریدی عمقی
- داشتن اختلالی که بر خون یا وریدهای شما تأثیر می گذارد
- سن بالا
- استفاده از داروهای خاصی مانند کنترل بارداری و هورمون درمانی
- انواع خاصی از سرطان
علائم آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی
فقط حدود نیمی از افرادی که دچار ترومبوز وریدی می شوند این علائم را دارند. در صورت داشتن علائم زیر فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
- درد یا حساسیت در پای شما
- تورم یا گرما در پای شما
- پوست قرمز یا تغییر رنگ روی پای شما
- رگ هایی که بیرون زده اند
- تنگی نفس
- سرفه کردن خون
- درد ناگهانی قفسه سینه
- تنفس دردناک
جلوگیری از لخته شدن خون بعد از ابدومینوپلاستی
هر جراح پلاستیک و بیمار باید این خطرات را بسیار جدی بگیرد.این حرکت های ساده می تواند جریان خون را بهبود بخشد. بسته به نوع جراحی که انجام داده اید، تیم مراقبت شما ممکن است تمرینات ملایمی مانند:
- وقتی در رختخواب هستید پاها را در سطح بالاتری قرار دهید.
- در حالی که روی صندلی نشسته اید یا روی تخت خوابیده اید، حدود 10 بار در ساعت پاهای خود را به صورت دایره ای یا بالا و پایین حرکت دهید.
- به طور منظم عضلات ساق پا و ران خود را منقبض کنید.
از مصرف سیگار دوری کنید
حداقل یک ماه قبل از عمل و یک ماه بعد از جراحی از سیگار دوری کنید. سیگار کشیدن باعث انقباض عروق خونی، اختلال در جریان خون و اکسیژن رسانی می شود. سیگار کشیدن خطر لخته شدن خون را تا حد زیادی افزایش می دهد ، حتی اگر عمل جراحی نداشته باشید.
از داروهای ضد بارداری استفاده نکنید
حداقل یک هفته قبل از جراحی و یک هفته بعد از جراحی از داروهای ضد بارداری یا هورمون درمانی جایگزین استفاده نکنید. این موارد می توانند خطر لخته شدن خون را افزایش دهند حتی اگر عمل جراحی نداشته باشید.
پیاده روی را فراموش نکنید
بعد از جراحی به طور منظم پیاده روی کنید. هر بار که میخواهید غذا بخورید یا از دستشویی استفاده کنید، باید یکی از اعضای خانواده یا دوستتان در آشپزخانه یا حمام به شما کمک کند. وعده های غذایی منظم در رختخواب ایده خوبی نیست. پیاده روی به پمپاژ خون در رگ های پا کمک می کند و از تشکیل لخته جلوگیری می کند. همچنین چندین بار در روز از خواب بیدار شوید تا در طول روند بهبودی، پیاده روی کوتاهی انجام دهید.
استفاده از دستگاه ها ی فشرده سازی
دستگاه فشرده سازی متوالی (SCDs) پمپ های مکانیکی هستند که به طور متناوب وریدهای پا را فشرده می کنند و با شبیه سازی راه رفتن باعث افزایش گردش خون می شوند. این دستگاه برای تمام بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند کاربرد دارد که می تواند خطر لخته شدن خون را کاهش دهد.
داروهای ضد انعقاد خون
استفاده از داروهای ضد انعقاد خون را در نظر داشته باشید. داروهای ضد انعقاد یا رقیق کننده های خون می توانند خطر آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. برخلاف روش های گفته شده ، داروهای ضد انعقاد خطر خونریزی بعد از عمل را افزایش می دهند، بنابراین باید با احتیاط استفاده شوند.
پوشیدن گن بعد از جراحی
برای تسهیل جریان خون مناسب در نواحی پا از گن استفاده کنید. همچنین در حین استراحت، پاها را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.
جلوگیری از آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی در خانه
این نکات را پس از خروج از بیمارستان و شروع بهبودی در خانه دنبال کنید:
۱- اگر پزشک به شما داروی رقیق کننده خون یا ضد انعقاد خون داده است، مصرف آن را دقیقاً طبق دستور ادامه دهید. از پزشک یا داروساز بپرسید که آیا باید از مصرف برخی غذاها یا نوشیدنی ها در حین مصرف دارو خودداری کنید. همچنین بپرسید که اگر به طور تصادفی یک دوز را حذف کردید، چه کاری انجام دهید.
۲- اگر نیاز به جوراب فشاری داشته باشید، پزشک برای شما تجویز می کند و مدت زمان استفاده از آن را به شما اطلاع می دهد. هر بار که جوراب را در می آورید، پاهای خود را از نظر قرمزی یا زخم بررسی کنید. اگر متوجه تغییراتی در پوست خود شدید فوراً با پزشک تماس بگیرید.
۳- اگر پزشک از شما می خواهد که از دستگاه فشرده سازی در خانه استفاده کنید، دستورالعمل های او را در مورد نحوه انجام این کار دقیقاً دنبال کنید. آنها به شما می گویند که چه مدت و چند وقت یکبار از آن استفاده کنید. به یاد داشته باشید که قبل از راه رفتن، آستین های دستگاه را درآورید.
احتمال لخته شدن خون بین 2 تا 10 روز پس از جراحی وجود دارد، اما امکان بروز آن تقریبا تا ۳ ماه بسیار بالا است.
توجه به این نکته مهم است ، در حالی که این توصیهها میتوانند برای اکثر افراد اعمال شوند، اما اقدامات لازم برای جلوگیری از آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی می تواند از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد. اگر قصد انجام ابدومینوپلاستی دارید، باید در زمان مشاوره، سوابق پزشکی و خانوادگی خود را با جزئیات کامل با جراح پلاستیک خود در میان بگذارید. با انجام این کار، جراح شما می تواند عوامل خطر را با دقت بیشتری تشخیص دهد و یک برنامه شخصی برای جلوگیری از ابتلا به ترومبوز وریدی براساس نیازهای منحصر به فرد شما تجویز کند.