معمولا اواخر روز ممکن است ساق پا متورم شده باشد – اما اگر ورم پا برطرف نشود چه می کنید ؟ اگر بازوهای شما نیز تحت تأثیر قرار بگیرند چه می کنید؟ در موارد نادر ممکن است لنف ادم و لیپیدما در ورم بدن تاثیر گذار باشند. اگر انگشت شست خود را روی ناحیه ای که دچار ورم شده است فشار دهید ، پوست معمولاً در پوست دچار فرورفتگی می شود. اما توجه داشته باشید که در مورد لیپیدم امکان فرورفتگی در پوست وجود ندارد.
تفاوت لیپیدما و لنف ادم
- لیپیدما همیشه به طور متقارن روی هر دو پا تأثیر می گذارد (ظاهر دو طرفه) ولی لنف ادم تنها روی یک پا تأثیر می گذارد.
- اگر ورم لنفاوی روی هر دو پا بروز کند ، ادم آن نامتقارن به نظر می رسد .
- لیپیدم تاثیری بر روی پا ندارد و باعث توزیع متقارن چربی بین لگن و مچ پا می شود. در مقابل ، لنف ادم پاها را تحت تاثیر قرار می دهد.
- بافت در لیپو ادم در مراحل اولیه حالتی نرم مانند لاستیک دارد و در مراحل بعدی ممکن است توده های چربی کوچکی (گره) در بافت ها داشته باشد. ولی لنف ادم نسبت به لیپو ادم باف محکمتری دارد ، به خصوص از مرحله دوم لنف ادم که ممکن است بافت دچار فیبروز شود.
- در لیپیدما فشار انگشت شست در بافت باعث ایجاد تورفتگی یا حفره در لیپیدما نمی شود. در حالی که در لنف ادم باعث ایجاد تورفتگی می شود.
- علت بروز لنف ادم ایجاد ناهنجاری درسیستم لنفاوی است ، در حالی که علت ابتلا به لیپیدما ناشناخته باقی مانده است ؛ ممکن است با اختلالات هورمونی در ارتباط باشد.
موارد بالا به طور کلی تفاوت بین لنف ادم و لیپیوما است و برای آشنایی با جزییات تفاوت آنها با ما همراه باشید.
علت بیماری لنف ادم
سیستم لنفاوی شما مانند یک راه آهن مینیاتوری است و شبکه ای از مجاری لنفاوی متصل به هم و دارای “ایستگاه ها” که غدد لنفاوی نامیده می شود. این سیستم سهم عمده ای در انتقال گلبول های سفید خون در بدن شما برای مقابله با عفونت دارند . از همه مهم تر مایعات اضافی را از بافت های بدن شما دور می کند.
‘ادم’ یک اصطلاح پزشکی است که برای انواع ورم بدن به کار می رود. ورم لنفاوی نوعی تورم است که اغلب در پا و بازو بروز می کند. لنف ادم به دلیل تخلیه غیر عادی سیستم لنفاوی شما به وجود می آید. برای شروع ، تورم ممکن است یک شبه برطرف شود اما با گذشت زمان بدون درمان باقی بماند.
دو نوع اصلی از لنف ادم وجود دارد. لنف ادم “اولیه” که توسط هیچ چیزی تحریک نمی شود و تنها توسط ژن های معیوب ایجاد می شود به این معنی که سیستم لنفاوی به درستی رشد نمی کند. این نوع لنف ادم معمولا به صورت خانوادگی بروز می کند.
لنف ادم ‘ثانویه’ بسیار شایع تر است – این بیماری در اثر انسداد یا آسیب کانال های لنفاوی ایجاد می شود. علل آن عبارتند از:
- از بین بردن غدد لنفاوی در حین جراحی سرطان (به ویژه در مورد ملانوم و سرطان پستان ، دهانه رحم ، پروستات و آلت تناسلی مرد).
- درمان رادیوتراپی برای سرطان.
- عفونت – معمولاً سلولیت ، اگرچه عفونت انگلی به نام فیلاریازیس در کشورهای دیگر شایع است.
- ضربه ای که باعث آسیب به سیستم لنفاوی می شود.
- ترومبوز ورید عمقی ، که در آن ورید یا رگهایی که خون را به قلب (معمولاً در عمق ساق پا) حمل می کنند مسدود می شود.
- التهاب ناشی از بیماری های دیگر مانند اگزمای شدید یا آرتریت روماتوئید.
- اضافه وزن بیش از حد یا بی تحرک بودن
حتما بخوانید : درمان جدید لنف ادم برای ورم دست و پا بعد از سرطان
علائم لنف ادم
لنف ادم می تواند منجر به علائم زیر شود:
- ایجاد تورم در بخشی از اندام که تحت تأثیر این بیماری قرار گرفته است.
- محدودیت حرکت
- احساس سنگینی یا درد اندام.
- تنگ شدن انگشترو جواهرات
- نشت مایع شفاف از پوست
- ضخیم شدن پوست
اما عارضه اصلی عفونت پوستی به نام سلولیت است. لکه های قرمز ، گرم ، متورم و دردناک پوست که اغلب با تب همراه است و به طور کلی باعث احساس ناراحتی می شود. در صورت بروز چنین مشکلی برای معاینه و ارزیابی به پزشک مراجعه کنید.
چگونگی تشخیص بیماری تورم لنفاوی
اگر بعد از جراحی سرطان سینه , اندام های شما از جمله بازوها دچار تورم شده باشند پزشک می تواند با بررسی علائم و معاینه بیماری شما را تشخیص بدهد. بنابراین پزشک دور هر دو اندام شما را اندازه گیری می کند تا ببیند متورم شده است یا خیر. که به تشخیص لنف ادم و لیپیدما کمک می کند
گاهی اوقات ممکن است به آزمایش های دیگری برای تشخیص لنف ادم و لیپیدما نیاز داشته باشید. این آزمایش ها عبارتند از :
- آزمایش خون و اسکن اولتراسوند ویژه برای جلوگیری از ترومبوز ورید عمقی (لخته در اعماق اندام).
- MRI یا سی تی اسکن برای بررسی اینکه آیا سرطان باعث انسداد غدد لنفاوی شده است یا خیر.
- اسکن به نام لنفوسین استیگرام ، که از رنگ رادیواکتیو برای بررسی حرکت لنف از طریق سیستم لنفاوی شما استفاده می کند.
- پریمتری – روشی برای اندازه گیری حجم اندام با استفاده از نور مادون قرمز.
درمان بیماری لنف ادم چگونه است ؟
برای درمان لنف ادم یک درمان ترکیبی توصیه می شود. این درمان معمولا توسط کلینیک های تخصصی انجام می شود و شامل موارد زیر است:
- تمرینات منظم اندام های آسیب دیده ، که می تواند تخلیه لنفاوی را بهبود بخشد.
- بانداژهای فشاری برای کمک به تخلیه مایع لنفاوی و کاهش میزان عود آن.
- تخلیه لنفاوی دستی – نوعی ماساژ ویژه ، طراحی شده برای تحریک تخلیه لنفاوی.
- مراقبت از پوست برای کاهش خطر عفونت پوستی به نام سلولیت.
درمان سریع ورم پا و کنترل و درمان لنف ادم با محصولات فشاری تووآن
تب گیر نمایندگی فروش محصولات فشاری تووآن ارائه دهنده جوراب ورم پا لنف ادم , آستین ورم دست و انواع بانداژهای لنف ادم با بهترین کیفیت و تضمین اصالت کالا
نکاتی که باید در بیماری لنف ادم رعایت شود ؟
برای کاهش عفونت در لنف ادم و لیپیدما مراقبت درست از پوست اهمیت زیادی دارد. اگر پای شما تحت تأثیر لنف ادم قرار گرفته باشد ، می توانید به یک متخصص مراجعه کنید . اگر لنف ادم در بازوی شما بروز کند ، باید از جواهرات تنگ استفاده نکنید و بررسی فشار خون اهمیت زیادی دارد.
برای جلوگیری از عفونت در صورت ابتلا به لنف ادم نکات زیر را رعایت کنید :
- وزن سالم خود را حفظ کنید
- در صورت داشتن لنف ادم از کفش مناسب استفاده کنید
- از مواد دافع حشرات برای جلوگیری از گزش حشرات استفاده کنید.
- استفاده از مرطوب کننده به طور منظم
- دوری از حمامهای بسیار گرم (و حمام های سونا و بخار).
- استفاده از تیغ برقی برای جلوگیری از بریدن تیغ
در مراحل اولیه ، ممکن است لنف ادم بهبود یابد ، به خصوص اگر هرگونه انسدادی برطرف شود. اما ممکن است به دنبال جراحی سرطان این امکان وجود نداشته باشد. با گذشت زمان ، بافت های ناحیه تحت تاثیر لنف ادم آسیب می بینند ، بنابراین قابل درمان نیست. با این حال ، درمان لنف ادم با تخلیه و فشرده سازی منظم لنفاوی و انجام اقداماتی برای جلوگیری از عوارض آن ، می تواند از بدتر شدن این بیماری جلوگیری کند.
تا اینجا با علائم و درمان لنف ادم و مراقبت های لازم از این بیماری آشنا شدیم در ادامه به جزییات بیماری لیپیدما و تفاوت آن با لنف ادم می پردازیم.
علت چاقی پایین تنه یا لیپیدما چیست ؟
لیپو ادم تجمع غیرطبیعی سلولهای چربی است و تقریبا یک بیماری زنانه است. برخلاف لنف ادم ، این بیماری به دلیل جراحی یا عفونت ایجاد نمی شود – لنف ادم و لیپیدما اغلب به صورت ارثی بروز می کند و هنگامی تکامل می یابد که سطح هورمون فرد در نوسان باشد (بلوغ ، بارداری ، یائسگی).
ما معمولا عقیده داریم سلولهای چربی با اضافه وزن در ارتباط هستند. پس در حقیقت ، لنف ادم و لیپیدما با داشتن اضافه وزن بدتر می شود. اما بسیاری از زنان مبتلا به لیپو ادم در محدوده وزن طبیعی قرار دارند.
حتما بخوانید : تاثیر چاقی در لنف ادم ! آیا امکانپذیر است ؟
علائم بیماری لیپو ادم
لیپیدما معمولا روی کل دو پا تاثیرمی گذارد و کمتر بازوها را تحت تاثیر قرار می دهد. ممکن است پاها و باسن نسبت به بقیه اعضای بدن نامتناسب به نظر برسد. این بیماری از دوران بلوغ یا احتمالا در دوران بارداری شروع شود. با این حال ، لیپو ادم بر روی خود پا و دستها تأثیر نمی گذارد و این گونه به نظر می رسد که در اطراف مچ پا یا مچ دست شما یک بند یا دستبند بسته شده است.
در این بیماری علاوه بر تورم در پاها ، ممکن است احساس درد و ناراحتی داشته باشید. باعث ایجاد رگ های خونی شکسته شده کوچک یا کبودی می شود. محدودیت حرکتی ایجاد می کند و ادامه فعالیت برایتان دشوار خواهد بود.
تشخیص بیماری لیپیدما چگونه انجام می شود ؟
پزشک معمولا از شما سوالاتی می پرسد و شما را معاینه می کند و به دنبال بررسی موارد زیر خواهد بود :
- پاهای بزرگی که نسبت به بقیه بدن نامتناسب باشد
- چربی نرم و سلولیت مانند در هر دو پا (یا بازو).
- حساسیت روی پوست.
- کبودی روی پوست نواحی آسیب دیده.
از آنجا که لیپوادما اغلب در خانواده ها وجود دارد ، مهم است که به آنها توضیح داده شود که ، در صورت وجود ، اعضای خانواده (تقریباً همیشه زن) نیز تحت تاثیر قرار می گیرند.
پزشک ممکن است برای تشخیص لنف ادم آزمایشاتی را برای بیمار تجویز کند ، برای بررسی اینکه آیا علائم شما توسط لیپو ادم ایجاد شده است یا خیر. حتی ممکن است بیمار را به یک کلینیک تخصصی لنف ادم ارجاع دهند که تشخیص آنها در مورد لنف ادم تایید شود. بنابراین در کلینیک تخصصی لنف ادم ، آنها هم می توانند در بهبود لیپو ادم به بیمار کمک کنند و هم از پیشرفت لنف ادم جلوگیری کنند.
آیا لیپیدما درمان دارد ؟
برخلاف لنف ادم ، کاهش وزن می تواند کمی در کاهش علائم لیپو ادم موثر باشد. قرص آب یا بالا نگه داشتن پاها را نیز انجام ندهید – هر دو می توانند در سایر اشکال ادم بسیار مفید باشند.
دو گروه اصلی برای درمان لیپو ادم وجود دارد که می تواند برای بهبود لنف ادم نیز مفید باشد. اولین مورد روش غیر جراحی است. لباس های مخصوص لنف ادم که تأثیر زیادی بر بافت چربی ندارند اما می توانند تورم و ناراحتی را کاهش دهند. ورزش هایی مانند شنا و ماساژ نیز می تواند در بهبود لنف ادم موثر باشد.
با این حال ، تنها راه خلاص شدن از سلولهای چربی که باعث ایجاد لیپو ادم می شوند ، نوعی لیپوساکشن است. متأسفانه ، ممکن است به چندین عمل نیاز داشته باشید.
اگر فکر می کنید ممکن است به لیپوادم یا لنف ادم مبتلا شوید ، مراجعه به پزشک اهمیت زیادی دارد. بدون درمان ، مبتلایان به لیپو ادم می توانند به لنف ادم مبتلا شوند. لنف ادم و لیپیدما می توانند شرایط ناراحت کننده ای باشند و بر سلامت روان شما تأثیر بگذارند. در حالی که هیچ یک از دو بیماری قابل درمان نیستند ، اما پشتیبانی وجود دارد که می تواند تفاوت زیادی ایجاد کند.