اسکارها اشکال و اندازه های مختلفی دارند، اما همه آنها یک نشانه مشترک دارند: خارش زخم . در حالی که زخم های جدید بیشترین خارش را دارند اما جای زخم قدیمی نیز می توانند خارش داشته باشند، به خصوص زمانی که تغییرات پوستی مانند کاهش وزن را تجربه می کنید. انواع اسکار عبارتند از:
- ترک های پوستی
- کلوئید
- اسکارهای آتروفیک
- انقباض پوستی
خارش زخم باعث شب بیداری یا بیقراری در محل کار نمی شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درمان آنها به ادامه مطلب توجه کنید.
علت خارش زخم چیست ؟
سایت معتبر healthline در مورد علت خارش جای زخم می گوید :
Scarring is the body’s natural response to a skin injury that reaches the dermis, the layer of skin just under your outermost skin layer. The injury triggers the body to make collagen, a skin protein. Collagen fibers are naturally thicker and less flexible than surrounding skin.
جای زخم پاسخ طبیعی بدن به آسیب پوستی است که به درم می رسد، لایه ای از پوست که درست زیر بیرونی ترین لایه پوست شما است. این آسیب بدن را تحریک می کند تا کلاژن و پروتئین بسازد. فیبرهای کلاژن به طور طبیعی ضخیم تر و انعطاف پذیرتر از پوست اطراف هستند.
در اینجا چند دلیل وجود دارد که چرا جای زخم ممکن است باعث خارش شود:
اسکار جدید
هنگامی که چیزی به پوست شما آسیب می رساند، انتهای عصب بدن نیز ممکن است آسیب ببیند. پایانه های عصبی می توانند بسیار حساس شده و با شروع بهبودی، احساس خارش ایجاد کنند. بافت اسکار به چند دلیل ایجاد می شوند:
- به دلیل لک های آکنه
- بریدگی و خراشیدن
- کشش بیش از حد پوست که منجر به ترک می شود
- عمل جراحی
خارش جای زخم قدیمی
جای زخم قدیمی حداقل ۲ ساله در نظر گرفته می شوند و به دلایل مختلفی ممکن است خارش داشته باشند. گاهی اوقات، یک جای زخم می تواند باعث ایجاد احساس سفتی در پوست شود. که معمولا در صورت ایجاد اسکار پس از سوختگی پوست رخ می دهد. پوست سفت و کشیده اغلب خارش بیشتری دارد. همچنین، اگر به طور ناگهانی وزن یا تغییرات پوستی را تجربه کنید، جای زخم ممکن است بیشتر دچار خارش شود. اگر پوست خشکی دارید هم همینطوراست.
علت خارش بعد از عمل جراحی
جای زخم جراحی معمولا عمیق تر از آسیب های متوسط پوستی هستند. هنگامی که زمان بهبود پوست فرا می رسد دچار خارش می شود.
برای خارش جای بخیه چه کنم ؟
درمان جای زخم به نو زخم شما بستگی دارد . برای مثال، پزشک معمولاً برای اصلاح یک جای زخم کوچک جراحی را توصیه نمیکند. اما ممکن است برای جای زخم های بزرگ و هیپرتروفیک که برجسته هستند، این گزینه را به شما پیشنهاد دهند. پزشک شما ممکن است گزینه های درمانی غیر تهاجمی و تهاجمی را توصیه کند.
درمان خانگی خارش جای زخم
پزشکان معمولاً ابتدا درمان های غیرتهاجمی را برای کاهش خارش و ظاهر کلی جای زخم توصیه می کنند. نمونه هایی از این نوع درمان ها عبارتند از:
- استفاده از کرم های ترمیم کننده یا روغن ها : به عنوان مثال می توان به کره کاکائو یا روغن نارگیل اشاره کرد. استفاده از روغن ها گزینه مناسبی برای جای زخم قدیمی است، اما مهم است که بدانید که می تواند بر بهبود جای زخم های جدید نیز تأثیر بگذارد. این محصولات می توانند به خشک شدن پوست کمک کنند و همچنین می توانند خارش را کاهش دهند.
- استفاده از باندهای ورقه ای سیلیکونی : این بانداژها در اکثر داروخانه ها موجود است و می توان آنها را به عنوان چسب استفاده کرد یا روی ناحیه آسیب دیده قرار داد.
- استفاده از باندهای فشاری خاص یا گن بعد از جراحی: این بانداژها از طریق مطب پزشک یا داروخانه در دسترس هستند. گن یا بانداژهای فشاری به طور مداوم روی جای بخیه فشار می آورند تا از سفت شدن جای زخم جلوگیری کنند.
- ماساژ دادن جای زخم : که می تواند به نرم شدن و صاف کردن جای زخم کمک کند. حداقل سه بار در روز جای زخم را با حرکات کوچک و دایرهای به مدت ۱۰ دقیقه یا بیشتر ماساژ دهید و به اندازهای که قابل تحمل است فشار وارد کنید. مهم است بدانید که ماساژ معمولاً در درمان جای زخم های ۲ ساله یا بیشتر مؤثر نیست.
- استفاده از کرم های ترمیم کننده حاوی عصاره پیاز : این کرم های ترمیم کننده می تواند به کاهش ظاهر جای زخم کمک کند. آنها باید به طور منظم در طول چند ماه استفاده شوند تا نتایج را مشاهده کنید.
درمان خارش جای زخم
اگر جای زخم به درمان های خانگی پاسخ ندهد و باعث ناراحتی قابل توجه یا ظاهر نامطلوب شود، پزشک ممکن است درمان های تهاجمی را توصیه کند که شامل:
تزریق کورتیکواستروئید | پزشک یک کورتیکواستروئید را به ضایعه تزریق می کند که می تواند التهاب آن را کاهش دهد. |
برداشتن جای زخم با جراحی | پزشک تنها در صورتی انجام جراحی را توصیه میکند که ظاهر جای زخم را بدون بدتر کردن آن کاهش دهد. |
پرتو درمانی | در برخی موارد، پزشکان پرتودرمانی را برای کلوئیدها یا جای زخم های بسیار برجسته توصیه می کنند. از آنجا که اثرات جانبی قابل توجهی دارد، پرتودرمانی معمولا آخرین راه حل برای جای زخم هایی است که به درمان های دیگر پاسخ نداده اند. |
لیزر درمانی | پزشکان ممکن است از لیزر برای سوزاندن یا آسیب رساندن به لایههای پوست زیر اسکار برای بهبود آن استفاده کنند. |
کرایوسرجری | این رویکرد شامل استفاده از مواد شیمیایی است که بافت اسکار را منجمد می کند. این بافت را از بین می برد و می تواند ظاهر آن را کاهش دهد. پزشکان ممکن است کرایوسرجری را با تزریق استروئیدها یا سایر داروها، مانند کرم ۵-فلوئورواوراسیل (۵-FU) یا بلئومایسین انجام دهند. |
پزشک شما بررسی خواهد کرد که آیا درمان به بهبود جای زخم یا بدتر شدن آن کمک می کند. آنها در مورد خطرات و مزایای هر مداخله و همچنین زمان بهبودی صحبت خواهند کرد.
پیشگیری از خارش جای زخم ها
پیشگیری از خارش جای زخم می تواند قبل از تشکیل اسکار شروع شود. بهبود سلامت پوست گام بزرگی برای به حداقل رساندن اسکار و آسیب پوست است. نکات پیشگیرانه عبارتند از:
تمیز نگه داشتن پوست | ناحیه آسیب دیده را با صابون ملایم و آب گرم بشویید. ماندن کثیفی باعث افزایش خطر التهاب و عفونت می شود. |
پماد ضد خارش زخم | پوست خشک می تواند پوسته پوسته شود که زمان بهبودی را افزایش می دهد و باعث خارش جای زخم می شود. شما همچنین می توانید از پمادهای ضد باکتری استفاده کنید، اما اگر ناحیه را تمیز نگه دارید معمولا لازم نیست. |
استفاده از ژل سیلیکون | می توانند پوست را برای آسیب های ناشی از خارش پوست مرطوب نگه دارد. |
اگر این نکات را امتحان کردید اما جای زخم شما بیشتر دردناک شود یا به نظر نمی رسد که بهبود یابد، با پزشک خود تماس بگیرید.
خارش جای زخم سزارین بعد از چند سال می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. گاهی اوقات جای بخیه باعث احساس سفتی پوست می شود که ممکن است باعث خارش پوست شود. تغییرات در وزن یا پوست شما نیز می تواند باعث خارش بیشتر جای زخم شما شود، به خصوص اگر پوست خشکی دارید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
خارش جای زخم یک مسئله اورژانسی نیست. با این حال، اگر بیش از حد آنها را خارش دهید، ممکن است باکتری های عامل عفونت به آن وارد شوند. علائم عفونت شامل قرمزی، تورم و احساس گرما در لمس است. در صورت داشتن هر یک از این علائم باید به پزشک مراجعه کنید. در صورت داشتن علائم زیر به پزشک مراجعه کنید :
- خارش جای زخم در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند.
- جای زخم باعث سفتی پوست و دردناکی آن می شود.
- شما نگران ظاهر زیبایی جای زخم خود هستید.
پزشک شما می تواند اسکار را ارزیابی کرده و توصیه های درمانی را به شما ارائه دهد. ” خارش زخم ” می تواند یکی از علائم روند بهبود جای زخم و درمان های در دسترس باشد. از مرطوب نگه داشتن جای زخم گرفته تا ماساژ دادن آن، این مراحل می توانند به کاهش خارش کمک کنند. اگر داروهای بدون نسخه به کاهش ناراحتی کمک نمی کنند، در مورد سایر درمان های بالقوه با پزشک خود صحبت کنید.
در دوران بهبودی کشش پوست و بافتهای زیرین میتواند منجر به خارش جای بخیه سزارین شود. همانطور که بدن شما بهبود می یابد، پوست اطراف محل برش کشیده می شود و با تغییرات سازگار می شود، که می تواند باعث ایجاد احساس خارش شود.
خارش جای زخم سزارین بعد از چند سال می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. گاهی اوقات جای بخیه باعث احساس سفتی پوست می شود که ممکن است باعث خارش پوست شود. تغییرات در وزن یا پوست شما نیز می تواند باعث خارش بیشتر جای زخم شما شود، به خصوص اگر پوست خشکی دارید.