برای ورم پا و مچ پا دلایل مختلفی وجود دارد. علت ورم پا به دلیل ایستادن یا راه رفتن برای مدت طولانی طبیعی است و معمولا بی خطر است. اما تورم ناگهانی یا مزمن پاها و مچ پا ممکن است نشان دهنده یک وضعیت جدی باشد. این مقاله برخی از دلایل احتمالی ورم پا و مچ پا را مورد بررسی قرار می گیرد و برخی از گزینه های درمانی در دسترس برای درمان ورم پا ارائه می شود.
دلایل ورم پا
در اینجا ۸ علت ورم پا و مچ پا بررسی شده است که به شرح زیر است:
۱- آسیب به پا یا مچ پا
آسیب دیدگی پا یا مچ پا می تواند باعث ایجاد تورم در مچ پا و پا شود. یکی از شایع ترین دلایل آسیب دیدگی به این ناحیه ، پیچ خوردگی پا است. یک مچ پا رگ به رگ شده می تواند در نتیجه یک اشتباه ساده یا یک آسیب ورزشی یا تمرین ایجاد شود. رگ به رگ شدن پا به دلیل آسیب و کشش رباط هایی که مچ پا را به پا و ساق پا وصل می کنند ، اتفاق می افتد.
رگ به رگ شدن پا در فرد باعث ایجاد درد و محدودیت حرکت در پا و مچ پا می شود.
درمان
رایج ترین روش برای درمان آسیب دیدگی پا یا مچ پا روش RICE است. RICE مخفف:
- استراحت (Rest) : استراحت پای آسیب دیده به جلوگیری از آسیب بیشتر کمک می کند.
- یخ (Ice) : استفاده از یخ برای آسیب باعث بی حس شدن درد و کاهش تورم می شود. افراد قبل از استفاده از یخ باید آن را در یک حوله بپیچانند. در حالت ایده آل ، افراد باید ۱۰-۲۰ دقیقه ، سه بار یا بیشتر در روز از این کمپرس سرد استفاده کنند.
- فشرده سازی (Compression) : استفاده از باند فشاری به کاهش تورم کمک می کند.
- ارتفاع (Elevation) : بالا بردن پا یا مچ پا بالاتر از سطح قلب به کاهش ورم کمک می کند.
۲- عفونت علت ورم پا
عفونت در ناحیه پا ، مچ پا و ساق پا می تواند علت ورم بدن باشد. افرادی که به دیابت مبتلا هستند بیشتر در معرض ابتلا به عفونت در پاها قرار دارند. بنابراین علت ورم پا در بیماران دیابتی عفونت است ، آنها باید به طور منظم پاهای خود را برای کبودی ، بریدگی و خراشیدن معاینه کنند.
طبق اعلام موسسه ملی دیابت و گوارش و بیماری های کلیوی (NIDDK) ، افرادی که به دیابت مبتلا هستند و یک عفونت درمان نشده در پا یا ساق پاها دارند می توانند به قانقاریا مبتلا شوند. در قانقاریا بافتهای بدن در اثر عفونت شدید یا کاهش خون رسانی می میرند.
درمان
درمان عفونت پا به شدت آن بستگی دارد. در بیشتر موارد ، پزشک برای درمان عفونت باکتریایی آنتی بیوتیک تجویز می کند. اگر عفونت منجر به قانقاریا شود ، فرد ممکن است برای برداشتن انگشتان پا یا پا آسیب دیده به عمل جراحی نیاز داشته باشد.
۴- لنف ادم
لنف ادم شرایطی است که در آن مایعات اضافی در بافت های بدن جمع می شوند و باعث ایجاد ورم می شوند. لنفودما هنگامی رخ می دهد که غدد لنفاوی فرد آسیب دیده باشند یا به دلیل جراحی برداشته شوند.
غدد لنفاوی غده هایی هستند که بخشی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهند. آنها وظیفه کمک به حذف مایعات از قسمت های مختلف بدن را بر عهده دارند. اگر غدد لنفاوی لگن آسیب دیده یا حذف شوند ، باعث جمع شدن مایعات در پاها می شود .شخصی که لنف ادم دارد ممکن است احساس سنگینی یا ورم در پاهای خود یا سایر قسمت های آسیب دیده بدن را تجربه کند.
درمان لنف ادم
برخی از گزینه های درمانی برای لنف ادم شامل موارد زیر است:
- بستن پای آسیب دیده با بانداژ مخصوص
- جوراب های فشاری
- ماساژ تخلیه لنفاوی برای تحریک حرکت مایع لنف
- انجام تمرینات ملایم برای تحریک حرکت مایع لنف
- برای کاهش خطر ابتلا به عفونت و عوارض ناشی از لنف ادم ، از پوست به خوبی مراقبت کنید.
حتما بخوانید : جدیدترین درمان لنف ادم
درمان سریع ورم پا و کنترل و درمان لنف ادم با محصولات فشاری تووآن
تب گیر نمایندگی فروش محصولات فشاری تووآن ارائه دهنده جوراب ورم پا لنف ادم , آستین ورم دست و انواع بانداژهای لنف ادم با بهترین کیفیت و تضمین اصالت کالا
۴- نارسایی وریدی
رگ های داخل پاهای فرد حاوی دریچه های خاصی هستند که مانع از گردش خون به عقب می شود. نارسایی وریدی شرایطی است که در آن این دریچه ها دیگر به درستی کار نمی کنند. در نتیجه ، رگ ها دیگر نمی توانند مقدار کافی خون را از پاها به سمت قلب منتقل کنند.
هنگامی که فرد دچار نارسایی وریدی است ، جریان خون به سمت پا باز می گردد و در بافت نرم پاها و مچ پا به دام می افتد. بنابراین نارسایی وریدی علت ورم پا است. فرد مبتلا به نارسایی وریدی نیز ممکن است موارد زیر را تجربه خواهد کرد:
- زخم های پوستی
- تغییر در رنگ پوست
- عفونت
درمان ورم پا در نارسایی ورودی
طبق گفته مراقبت های سلامتی استنفورد ، درمان نارسایی وریدی , بازگشت جریان خون به پاها شامل موارد زیر است:
- از انداختن پا روی هم درهنگام نشستن یا دراز کشیدن خودداری کنید
- بالا بردن پاها
- انجام ورزش منظم
- جوراب های فشاری
همچنین ممکن است برای افراد برای درمان نارسایی وریدی داروهایی تجویز شود. نوع دارویی که فرد دریافت می کند به شدت شرایط و سلامت کلی آن بستگی دارد.
۵- لخته خون
لخته شدن خون در پاها باعث ایجاد تورم در مچ پا و پاها می شود. بنابراین علت ورم پا لخته خون است. لخته های خون در پاها از یک طرف اندام ایجاد می شود.
دو نوع لخته خون وجود دارد :
لخته های خون سطحی ، که در وریدی نزدیک به سطح پوست ایجاد می شود
لخته های خون وریدی عمیق یا “ترومبوز ورید عمقی” (DVT) ، که در یک رگ عمیق در بدن رخ می دهد.
در صورت داشتن علائم زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- تورم و درد در یک پا
- درد شدید در پای آسیب دیده
- گرم شدن پوست روی ناحیه آسیب دیده پا
- قرمز شدن نواحی پشت و زیر زانو
- تغییر رنگ پا
- تب درجه پایین
گاهی اوقات ، تکه ای از لخته خون شل می شود و به سمت قلب ، ریه ها یا مغز حرکت می کند. در صورت عدم درمان ، می تواند خطرناک باشد.
درمان
معمولا برای افرادی که لخته خون دارند داروهای ضد انعقادی تجویز می شود ، که به جلوگیری از بزرگ شدن لخته ها کمک می کند. آنها همچنین از ایجاد لخته های جدید جلوگیری می کنند.دو داروی ضد انعقادی رایج هپارین و وارفارین هستند.
۶- بیماری کبد
کبد آلبومین تولید می کند , پروتئینی که از نشت مایعات از رگ های خونی به داخل بافت های بدن جلوگیری می کند.
کبد بیمار به میزان لازم آلبومین تولید نمی کند. بنابراین بیماری کبد علت ورم پا است که می تواند باعث جمع شدن مایعات در پاها , ساق پا و مچ پا شود.
بیشتر افرادی که به بیماری کبد مبتلا هستند تا زمانی که کبد آنها دچار آسیب جدی یا سیروز نشود ، هیچ علائمی ندارند.
درمان
تنها درمان برای سیروز پیوند کبد است. با این حال ، هدف از درمان مدیریت بیماری و جلوگیری از عوارض بعدی آن است. درمان ها همچنین می توانند به کاهش برخی از علائم سیروز کمک کنند.
درافرادی که علت ورم پا آن ها سیروز است ، ممکن است به دیورتیک ها یا داروهای ادرار آور مانند اسپیرونولاکتون یا فوروزماید نیاز داشته باشند. همچنین ممکن است علاوه براین باید در رژیم غذایی خود مصرف نمک را کاهش دهند به دلیل اینکه باعث کاهش احتباس مایعات در بدن می شود.
۷- بیماری کلیه
نقش اصلی کلیه تنظیم مقدار آب در بدن و تعادل سطح نمک و سایر مواد معدنی موجود در خون است.
کلیه هایی که به شدت در اثر بیماری آسیب دیده اند علت ورم پا هستند به دلیل اینکه قادر به تصفیه موثر خون و دفع مایعات و سایر مواد زاید از طریق ادرار نیستند که می تواند منجر به جمع شدن مایعات و سایر مواد زاید در بدن شود ، از جمله در پاها و مچ پا.
برخی از علائم اولیه هشدار دهنده بیماری کلیه عبارتند از:
- دست و پا متورم یا پف اطراف چشم
- تکرر ادرار ، به خصوص در شب
- فشار خون بالا
- پروتئین در ادرار یا خون
درمان
درمان بیماری کلیوی به علت اصلی آن بستگی دارد. براساس بنیاد ملی کلیه ، برخی از دلایل مانند عفونت ادراری و سنگ کلیه به خوبی به درمان پاسخ می دهند.
بیماری کلیه ممکن است در اثر یک بیماری مانند فشار خون بالا یا دیابت رخ دهد. در چنین مواردی ، پزشک برای مدیریت این شرایط و کاهش سرعت بیماری کلیه داروهایی را تجویز می کند.در برخی موارد ، بیماری مزمن کلیه ممکن است منجر به نارسایی کلیه شود. در این مرحله ، فرد به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز دارد.
۸- عوارض جانبی دارو علت ورم پا
در بعضی موارد ، داروها می توانند باعث تورم مچ پا یا پاها شوند. داروهایی که می توانند علت ورم پا باشند عبارتند از:
- هورمون ها مانند استروژن
- استروئیدها
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای دیابت
- مسدود کننده های کانال کلسیم
اگر داروهای مصرفی توسط فرد عوارض جانبی به همراه داشته باشد ، باید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک ممکن است توصیه کند که دوز دارو را کاهش داده یا به طور کلی داروی دیگری را تجویز کند.افراد نباید بدون تأیید پزشک از مصرف دارو خودداری کنند.
علت ورم پا در دوران بارداری
هنگامی که یک زن باردار است ، طبیعی است که پاها یا مچ پای آنها متورم شوند. اگر یک زن در طول روز روی پاهای خود بایستد، تورم ممکن است بدتر شود.
اما ، تورم ناگهانی یا شدید در پاها ، مچ پا یا ساق پا می تواند نشانه ابتلا به پره اکلامپسی باشد. پره اکلامپسی شرایطی است که با فشار خون بالا در دوران بارداری مشخص می شود. این می تواند امنیت زن و همچنین جنین متولد نشده را تهدید کند.
علائم احتمالی پره اکلامپسی شامل موارد زیر است:
- تورم در صورت و دست ها
- تغییر دید
- سردرد
- تکرر ادرار
- درد شکم
- تهوع و استفراغ
حتما بخوانید : راهنمای کامل مراقبت های بارداری
عوارض پره اکلامپسی بعد از زایمان یک زن برطرف می شود. یک زن باید در مورد علائمی که تجربه کرده است با پزشک صحبت کند تا پزشک بتواند در تعیین بهترین راه برای انجام بارداری کمک کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
در صورت تجربه هر یک از علائم زیر در پاها و مچ پا ، شخص باید به پزشک یا ارائه دهنده خدمات پزشکی مراجعه کند:
ورم ناگهانی
ورم غیر قابل توضیح
علائم اضافی ، از جمله تنگی نفس ، تب و درد
پزشک می تواند در تشخیص بیماری زمینه ای به شما کمک کند. در بیشتر موارد ، درمان بیماری زمینه ای به کاهش ورم پا و مچ پا کمک می کند.
پیشگیری از ورم پا
در بعضی موارد ، ایجاد تغییر در سبک زندگی به پیشگیری یا کاهش تورم پاها و مچ پا کمک کند. این تغییرات در سبک زندگی شامل موارد زیر است:
- معمولا پا را برای کبودی ، بریدگی و خراش چک کنید ، مخصوصا اگر دیابتی هستید.
- انجام ورزش منظم
- داشتن رژیم غذایی سالم که باعث تقویت سلامت قلب ، کلیه و کبد می شود
- اجتناب از ورزش هایی که می تواند باعث آسیب به پاها و مچ پا شود.
علت ورم پا و مچ پا می تواند نتیجه یک دلیل خوش خیم یا یک وضعیت جدی تهدید کننده زندگی باشد. اگر ورم پا ناگهانی ، غیر قابل توضیح یا همراه با علائم اضافی باشد ، فرد باید به پزشک خود مراجعه کند. همیشه جلوگیری از ورم پا و مچ پا امکان پذیر نیست. با این حال ، اقداماتی وجود دارد که شخص می تواند برای کاهش خطر چنین مواردی انجام دهد. این موارد شامل ورزش منظم ، دنبال کردن رژیم غذایی سالم و محافظت از پاها در برابر آسیب دیدگی در صورت امکان است.
source: Causes of leg and ankle swelling