توده های زیر بغل بسیار شایع هستند و به طور معمول توسط تورم غدد لنفاوی یا غده زیر بغل ایجاد میشوند. با این حال ، دلایل زیادی برای ایجاد توده های زیر بغل وجود دارد که برخی از آنها ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. خوشبختانه ، بر اساس علت ایجاد توده زیر بازو درمانهای زیادی برای آنها وجود دارد. پزشک میتواند علت اصلی ایجاد توده زیر بغل را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کند.
علت تورم زیر بغل سمت راست یا چپ
عوامل متعددی میتواند علت ایجاد کیست زیر بغل باشد. بیشتر این تودهها بی ضرر هستند و میتواند به دلیل رشد غیر طبیعی بافت ایجاد شود. با این حال ، گاهی ممکن است غده زیر بغل نشان دهنده یک مسئله پزشکی جدی تری باشد. اگر اینگونه باشد ، باید به پزشک مراجعه کنید.
برخی از مهمترین دلایل ایجاد توده های زیر بغل عبارتند از:
- رشد بافت غیر سرطانی و فیبری ( فیبروآدنوم )
- کیست یا کیسههای پر از مایعات
- واکنشهای آلرژیک به دئودورانت ، ضد تعریق یا صابون
- عفونتهای ویروسی یا باکتریایی
- عفونتهایی که در توده زیر بغل تخلیه میشوند.
- رشد چربی (غده چربی)
- واکنشهای جانبی به واکسیناسیون
- عفونتهای قارچی
- لوپوس
- سرطان پستان
- لنفوم
- سرطان خون
علایم توده سفت زیر پوست بغل
بارزترین علامت توده زیر بغل ، خود توده است. اندازه تودهها میتواند از بسیار کوچک تا کاملا بزرگ باشد. بافت توده زیر بغل ممکن است بسته به آنچه که ایجاد میکند متفاوت باشد. به عنوان مثال کیست ، عفونت یا رشد توده چربی که در هنگام لمس کردن بافت آن نرم باشد. با این حال از علائم سرطان غددلنفاوی زیر بغل ، فیبروآدنوم و تومورهای سرطانی معمولا سفت و بی حرکت هستند.
توده دردناک زیر بغل
برخی از افراد ممکن است با داشتن توده سفت زیر پوست بغل احساس درد داشته باشند. تودههای دردناک اغلب با عفونت و واکنشهای آلرژیک همراه هستند که باعث ایجاد تودههای نرمتر میشوند. عفونتهای غدد لنفاوی همچنین ممکن است باعث ایجاد توده های دردناک در زیر بغل شود.
علائم سرطان غدد لنفاوی زیر بغل
عفونتها میتوانند باعث بروز علائم زیر همراه با غده زیر بغل شوند:
- تورم در سراسر غدد لنفاوی بدن
- تب
- عرق شبانه
تودههایی که به تدریج اندازه آنها تغییر میکند یا از بین نمی روند ، ممکن است علائم بیماریهای جدی تر یا علائم سرطان زیر بغل مانند:
- سرطان پستان
- لنفوم
- سرطان خون
دانه زیر بغل نشانه چیست ؟
توده های زیر بغل در مردان و زنان در سنین مختلف رخ میدهد و بسیاری از آنها بی ضرر هستند. با این حال ، زنان باید حتما از غدههای زیر بغل آگاه باشد زیرا ممکن است نشان دهنده سرطان پستان باشد.
طبق عکس سرطان زیر بغل زنان باید ماهانه خودآزمایی سینه انجام دهند و برای معاینات معمول به پزشک مراجعه کنند. اگر زنی یک توده پیدا کرد ، باید فورا آن توده را به پزشک خود گزارش دهد.
اگر مردان علایم هشدار دهنده ای نداشته باشند میتوانند زمان دیگری به پزشک مراجعه کنند . به دلیل اینکه به ندرت پیش میآید که توده های زیر بغل مردان به دلیل سرطان سینه باشد. با این حال ، اگرچه نادر است ، ولی ممکن است مردان نیز به سرطان سینه مبتلا شوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود ؟
هر توده سفت زیر پوست بغل یا تازه کشف شده بر روی بدن میتواند باعث نگرانی شود. با این حال ، همه تودهها مضر یا حتی دردناک نیستند. جدی بودن یک توده را میتوان به بهترین وجه از طریق معاینه پزشکی و گاهی آزمایشهای تجویز شده یا عکس سرطان زیر بغل تعیین کرد.
علائم هشدار دهنده که ممکن است نشان دهنده یک توده جدی زیر بغل باشد:
- بزرگ شدن تدریجی
- بدون درد
- از بین نمی رود
اگر شخصی هرکدام از این علائم را تجربه کرده یا متوجه آن شده باشد یا در مورد توده شک داشته باشد ، باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کند که بتواند دلایل جدی تر را رد کند. البته ، هر توده غیرمعمول باید به دقت ارزیابی شود.
عکس سرطان زیر بغل
وقتی شخصی در مورد توده زیر بغل به پزشک مراجعه میکند ، پزشک به طور کلی با پرسیدن سوالاتی درباره توده شروع میکند. پزشک ممکن است در مورد هرگونه درد یا ناراحتی که فرد تجربه میکند سوال کند.علاوه بر این ، پزشک معاینه جسمی را انجام میدهد. این معاینه باید شامل لمس دست یا ماساژ برای تعیین قوام و بافت توده زیر بغل باشد. این روش به پزشک اجازه میدهد تا غدد لنفاوی را به طور کامل بررسی کند.
تشخیص غدههای زیر بغل
فقط پزشک میتواند جدی یا جدی نبودن توده زیر بغل را تشخیص دهد. پزشک ممکن است با یک معاینه ساده بتواند علت را تشخیص دهد. در موارد دیگر ، پزشک ممکن است از فرد بخواهد توده را از نزدیک کنترل کند تا هرگونه تغییر در آن را در طول زمان بررسی کند. گاهی اوقات ، پزشک آزمایشاتی برای کمک به رد سایر علل مانند واکنشهای آلرژیک ، عفونتها و سرطان تجویز میکند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تست آلرژی
- شمارش کامل تعداد گلبولهای قرمز و سفید خون
- بیوپسی که یک قطعه کوچک از بافت را برای آزمایش برداشته میشود.
- اشعه ایکس قفسه سینه یا پستان (ماموگرافی)
تودههای که خطرناک نباشند نیازی به انجام کاری یا عکس سرطان زیر بغل نمی باشد. تودههای آزار دهنده یا مضر معمولا به درمان نیاز دارند.
درمان توده های زیر بغل
بعضی از توده های زیر بغل به هیچ درمانی نیاز ندارند. یک پزشک ممکن است به راحتی توده را کنترل کرده و از فرد بخواهد که هرگونه تغییری را که تجربه میکند به پزشک اطلاع دهد.
برای افرادی که توده های زیر بغل دارند و نیازی به درمان اساسی ندارند ، پزشک ممکن است درمانهای خانگی را توصیه کندکه بسیاری از آنها را میتوان بصورت آنلاین خریداری کرد ، مانند:
- کمپرس گرم یا بستههای حرارتی.
- کرمهای بدون نسخه
- داروهای تسکین دهنده درد ، مانند ایبوپروفن.
با حذف ماده حساسیت زا ، تودههای ناشی از واکنشهای آلرژیک از بین میروند. اگر توده ناشی از عفونت باکتریایی باشد ، احتمالا پزشک برای رفع عفونت آنتی بیوتیک تجویز میکند. اندازه توده زیر بغل باید کاهش یابد و در نهایت ناپدید شود.
برای از بین بردن تودههای چربی یا کیست ممکن است اقدامات ساده ای لازم باشد. این روشها غالباً کوتاه بوده و حداقل خطر را برای فرد به همراه دارد.
اگر توده زیر بغل سرطانی باشد چه کنیم ؟
متاسفانه طبق عکس سرطان زیر بغل برخی از تودهها دلایل جدی تری مانند تومورهای سرطانی دارند. اگر این مورد باشد ، پزشک باید به فکر درمان سرطان باشد. گزینه های درمانی مشابه درمان با بسیاری از انواع دیگر سرطان خواهد بود. برخی از گزینههای درمانی احتمالی عبارتند از:
- عمل جراحی
- رادیوتراپی
- شیمی درمانی
وجود توده زیر بغل تا حد زیادی به علت آن بستگی دارد. اما توجه داشته باشید با برداشتن غدد لنفاوی یا انجام پرتودرمانی ممکن است شخص دچار لنف ادم شود.
مثلا: توده ناشی از عفونت ویروسی معمولا با برطرف شدن عفونت از بین میرود. تودههای ناشی از واکنشهای آلرژیک نیز باید با حذف یا کاهش ماده آلرژی زا برطرف شوند.
غدد لنفاوی زیر بغل خطرناک است ؟
برخی از غدههای زیر بغل بدون درمان از بین نمی روند. مثلا یک توده چربی مضر نیست ، اما به خودی خود از بین نمی رود. در نتیجه ، برای برداشتن توده چربی نیاز به کمک پزشکی هست. تودههای ناشی از سرطان از نظر نتیجه موفقیت آمیز بودن متفاوت هستند . عواملی که ممکن است بر آینده کسی که یک توده سرطانی زیر بازو دارد تاثیر بگذارد:
- مرحله سرطان هنگام اولین درمان
- آیا سرطان به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است؟
مانند همه سرطانها ، تشخیص به موقع برای افزایش احتمال بهبود موفقیت آمیز بسیار مهم است. در نهایت ، تعیین علت توده زیر بغل از نظر درمان و آینده آن بسیار حیاتی است. وقتی یک توده کشف میشود ، همیشه بهتر است با یک دکتر مشورت کنید تا علت دقیق آن مشخص شود و از نظر درمان تصمیم بگیرید که چه کاری باید انجام شود.