لنف ادم در اثر جمع شدن مایعات و چربی ایجاد می شود که بیشتر در بازوها ، پاها , صورت و در بیماران سرطانی که درمان شده اند بروز می کند. لنف ادم پس از سرطان یکی از دردناک ترین عوارضی است که می تواند بعد از جراحی سرطان ایجاد شود. بسیاری از بیماران دریافتند که لنف ادم فشار جسمی و عاطفی زندگی با سرطان (یا تحت درمان سرطان) را بدتر می کند.
خطر ابتلا به لنف ادم بستگی به نوع عمل جراحی ، عوامل فردی مانند چاقی یا افزایش وزن بعد از عمل ، فاکتورهای درمانی مانند پرتودرمانی یا برخی از انواع شیمی درمانی و عوارض بعد از عمل از جمله عفونت یا جمع شدن مایعات دارد.
حتما بخوانید : ورم پا ؛ دلایل ورم پا و درمان آن
لنف چیست؟
بدن ما از شبکه وسیعی از رگ ها ایجاد شده که به آن سیستم لنفاوی می گویند که در این سیستم لنفاوی مایع شفافی در جریان است که اصطلاحا به آن لنف گفته می شود. (شکل ۱)
لنف عمدتاً حاوی پروتئین و گلبولهای سفید (سلولهای خونی که با عفونت مبارزه می کنند) است. رگهای لنفاوی بافت ها و اندام های بدن را از مایع لنفاوی تخلیه می کنند. این مایع از طریق گره لنفاوی (که به آن غدد نیز گفته می شود) فیلتر می شود و در نهایت به جریان خون تخلیه می شود.
شکل ۱
این تصویر سیستم لنفاوی را نشان می دهد که از قسمت های زیر تشکیل شده است:
مغز استخوان / غده تیموسی / طحال
گره های لنفاوی که این قسمت ها توسط رگ های لنفاوی به هم متصل می شوند
گره های لنفاوی نیز قسمتی از سیستم لنفاوی هستند. ساختار سیستم لنفاوی شبیه سیستم گردش خون است؛ با این تفاوت که در سیستم لنفاوی مایع شفاف لنف که حاوی سلول های دفاعی هستند جریان دارد اما در سیستم گردش خون، خون در جریان است.
چه کسانی به لنف ادم مبتلا می شوند ؟
لنف ادم زمانی ایجاد می شود که مسیر جریان لنف در سیستم لنفاوی دچار اختلال و یا انسداد شود. این عارضه مشکل شایعی پس از درمان سرطان می باشد.
به طور کلی ، بیمارانی که تحت عمل جراحی گسترده ای شامل برداشتن گره لنفاوی قرار می گیرند و یا در ناحیه ای که گره های لنفاوی در آن قرار دارد ، پرتودرمانی انجام می شود, بیشتر در معرض خطر ابتلا به لنف ادم پس از سرطان قرار دارند. با این حال ، حتی برداشتن یک گره لنفاوی تنها (به عنوان مثال “گره لنفاوی سنینلین”) با خطر کمی همراه است. همچنین ، در بعضی از بیماران , اگر در سیستم لنفاوی آنها در اثر جراحی گسترده و پرتودرمانی آسیب دیده باشد حتی اگر غدد لنفاوی برداشته نشود ، ممکن است دچار لنف ادم شوند. (به عنوان مثال ، افرادی که برای نوع خاصی از تومور تحت درمان هستند ، به نام سارکوم). بیشتر بیماران در طی دو تا سه سال پس از عمل دچار لنف ادم می شوند، اما لازم به ذکر است که این خطر در طول زندگی یک فرد باقی مانده و با تروما یا آسیب دیدگی به اندام افزایش می یابد.
حتما بخوانید : جدیدترین درمان لنف ادم
علایم لنف ادم پس از سرطان چیست؟
شایع ترین علایم لنف ادم شامل موارد زیر است:
- تورم اندام
- درد در اندام
- احساس گرفتگی و سنگینی در عضو درگیر
- مشکل شدن حرکت اندام
این سیستم به آرامی عمل می کند پس ممکن است علایم لنف ادم طی هفته ها، ماه ها و یا حتی سال ها پس از درمان سرطان ایجاد شود.
آیا تست تشخیصی برای بیماری لنف ادم وجود دارد؟
بله، اما نیازی به آن نیست. پزشک یا پرستار شما در صورت نیاز محیط اندام را اندازه گیری می کند و به وجود لنف ادم بر اساس علایم شما پی می برند.
چه کارهایی باید انجام دهم تا علی رغم وجود علایم لنف ادم احساس بهتری داشته باشم؟
لازم است کارهایی انجام دهید که مانع ایجاد آسیب به اندام، عفونت کردن اندام و همچنین افزایش تورم اندام شوند. جهت جلوگیری از آسیب خوردن لنف ادم پس از سرطان لازم است :
- پوست را تمیز نگه دارید و با یک صابون لطیف هر روز صبح شستشو دهید.
- از ناخن های خود بخوبی مراقبت کنید و از کندن پوست اطراف ناخن ها یا گرفتن ناخن ها از ته خودداری کنید.
- در لنف ادم پس از سرطان با مصرف لوسیون مناسب از خشکی و ترک خوردن پوست جلوگیری کنید.
- جهت تراشیدن مو های زائد بجای تیغ ترجیحا از ماشین های برقی استفاده کنید.
- در زمان بیرون رفتن حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- چنانچه بازو شما دچار لنف ادم شده است در حین انجام کار های روزمره مثل آشپزی و خانه داری، از دستکش مناسب استفاده کنید.
- چنانچه اندام تحتانی دچار لنف ادم شده اند در هنگام بیرون رفتن از خانه کفش هایی با کفی سخت و محکم بپوشید.
- اگر یک خراش کوچک، بریدگی یا گزیدگی در پوست ایجاد شد آنرا با آب و صابون بشویید. سپس یک کرم یا پماد آنتی بیوتیک مثل باسیتراسین یا موپیدوسین را در موضع استفاده کنید. اگر با درمان بهبودی سریع حاصل نشد و یا علایم عفونت داشتید با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید.
- از عضو مبتلا به لنف ادم نباید خون گیری شود و طب سوزنی نیز نباید در این عضو انجام شود.
- از عضو مبتلا نمی توان فشار خون چک کرد و در اندام سمت مقابل این کار انجام شود.
- سونا، جکوزی و حمام آب داغ ممنوع است.
درمان سریع ورم پا و کنترل و درمان لنف ادم با محصولات فشاری تووآن
تب گیر نمایندگی فروش محصولات فشاری تووآن ارائه دهنده جوراب ورم پا لنف ادم , آستین ورم دست و انواع بانداژهای لنف ادم با بهترین کیفیت و تضمین اصالت کالا
برای کنترل و درمان علایم لنف ادم پس از سرطان ، با نظر پزشک از آستین های لنف ادم و بانداژ های مخصوصی استفاده می شود که یکی از مهمترین ابزارهای درمان لنف ادم پس از سرطان محسوب می شود.