اگر باردار هستید، ممکن است در ابتدا کمی گیج و سردرگم باشید. اما مصرف ویتامین ها و مکمل بارداری نباید تا این حد گیج کننده باشد.
هر خانم بارداری از قبل میداند که مصرف غذاهای دریایی، الکل و سیگار با جیوه بالا در دوران بارداری ممنوع هستند. چیزی که ممکن است شما را شگفت زده کند این است که باید از مصرف برخی ویتامین ها، مواد معدنی و مکمل های گیاهی نیز دوری شود.
دیدگاه ها در مورد اینکه کدام مکمل ها ایمن هستند و کدام مکمل ها بی خطر هستند، متفاوت است و می تواند شرایط را پیچیده تر کند.
این مقاله به توضیح اینکه کدام مکملها در دوران بارداری بیخطر هستند و چرا باید از مصرف برخی از مکملها اجتناب شود، میپردازد.
چرا در دوران بارداری باید مکمل مصرف کنیم؟
دریافت مواد مغذی مناسب در هر مرحله از زندگی مهم است، اما در دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا علاوه بر مادر باردار جنین نیز تغذیه شود.
در بارداری نیاز به مواد مغذی افزایش می یابد
در دوران بارداری، نیاز به دریافت درشت مغذی ها به طور قابل توجهی افزایش می یابد. درشت مغذی ها شامل کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها هستند.
به عنوان مثال، مصرف پروتئین باید از ۰.۸ گرم در هر کیلوگرم وزن بدن برای زنان غیر باردار به ۱.۱ گرم در کیلوگرم وزن بدن برای زنان باردار افزایش یابد.
برای رفع نیازهای خود ، باید در هر وعده غذایی و میان وعده ای از پروتئین استفاده کنید.
نیاز به ریز مغذیها شامل ویتامینها، مواد معدنی حتی بیشتر از نیاز به درشت مغذیها افزایش می یابد.
در حالی که برخی از افراد می توانند این نیاز را از طریق یک برنامه غذایی برنامه ریزی شده و سرشار از مواد مغذی برآورده کنند، می تواند برای دیگران چالش برانگیز باشد.
ممکن است به دلایل مختلفی نیاز به مصرف مکمل های ویتامین و مواد معدنی داشته باشید، از جمله:
- کمبود مواد مغذی : برخی از افراد ممکن است بعد از مشخص شدن کمبود ویتامین یا مواد معدنی با آزمایش خون به مکمل نیاز داشته باشند.تامین کمبود ویتامین ها اهمیت زیادی دارد ، زیرا کمبود مواد مغذی مانند فولات با نقایص مادرزادی در ارتباط است.
- استفراغ شدید در بارداری : این عارضه بارداری با حالت تهوع و استفراغ شدید مشخص می شود. می تواند منجر به کاهش وزن و کمبود مواد مغذی شود.
- محدودیتهای غذایی : زنانی که از رژیمهای غذایی خاصی پیروی میکنند، از جمله گیاهخواران و کسانی که حساسیت غذایی و آلرژی دارند، ممکن است برای جلوگیری از کمبود ریزمغذیها نیاز به مکمل با ویتامینها و مواد معدنی داشته باشند.
- سیگار کشیدن : اگرچه دوری از سیگار برای مادران در دوران بارداری بسیار مهم است، اما کسانی که به سیگار کشیدن ادامه می دهند، نیاز بیشتری به مواد مغذی خاص مانند ویتامین C و فولات دارند.
- حاملگی های چند قلو : زنانی که بیش از یک نوزاد دارند، نسبت به زنانی که یک نوزاد دارند به ریزمغذی های بیشتری نیاز دارند. مکمل ها معمولا برای اطمینان از تغذیه بهینه هم برای مادر و هم برای نوزادش ضروری است.
- جهش های ژنتیکی : متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) ژنی است که فولات را به شکلی تبدیل می کند که بدن می تواند از آن استفاده کند. زنان باردار مبتلا به این جهش ژنی ممکن است نیاز به مکمل با فرم خاصی از فولات داشته باشند تا از عوارض آن جلوگیری کنند.
- تغذیه نامناسب : زنانی که کمتر غذا می خورند یا غذاهای کم مغذی را انتخاب می کنند، ممکن است برای جلوگیری از این کمبودها، نیاز به مکمل با ویتامین ها و مواد معدنی داشته باشند.
علاوه بر این، کارشناسانی مانند کسانی که در کالج آمریکایی زنان و زایمان و متخصصان زنان (ACOG) توصیه می کنند که همه افراد باردار از مکمل ویتامین و اسید فولیک قبل از تولد استفاده کنند. این برای پر کردن شکاف های تغذیه ای و جلوگیری از ناهنجاری های رشدی در بدو تولد مانند اسپینا بیفیدا یا مهره شکاف دار توصیه می شود.
بسته به شرایط شخصی خود، آماده باشید که اگر توسط ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما تجویز شود، وظیفه اضافه کردن مکمل ها به برنامه روزانه خود را بر عهده بگیرید.
مکمل های گیاهی می توانند به درمان بیماری ها کمک کنند- البته با احتیاط
علاوه بر ریزمغذی ها، مکمل های گیاهی نیز محبوب هستند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که ۱۵.۴ درصد از زنان باردار در ایالات متحده از مکمل های گیاهی استفاده می کنند. با این حال همه آنها مصرف این مکمل ها را از پزشکان مخفی می کنند.
در حالی که مصرف برخی از مکمل های گیاهی ممکن است در دوران بارداری بی خطر باشد، اما موارد زیادی از آنها وجود دارند که ممکن است ایمن نباشند.
اگرچه برخی از گیاهان می توانند به درمان بیماری های رایج بارداری مانند حالت تهوع و ناراحتی معده کمک کنند، برخی ممکن است هم برای شما و هم برای جنین مضر باشند.
متأسفانه، تحقیقات زیادی در مورد استفاده از مکملهای گیاهی توسط افراد باردار انجام نشده است و تأثیر این مکملها ناشناخته است.
مطمئن ترین قانون ؟ پزشک خود را در مورد هر گونه تغییر در برنامه غذایی و مکمل های خود در جریان بگذارید.
مکمل هایی که در دوران بارداری بی خطر هستند
درست مانند داروها، پزشک شما باید تمام مکملهای ریزمغذی و گیاهی را تأیید و نظارت کند تا اطمینان حاصل شود که آنها ضروری هستند و در مقادیر ایمن مصرف میشوند.
همیشه ویتامینها را از یک برند معتبر خریداری کنید که محصولات آنها توسط سازمانهای شخص ثالث مانند داروسازی ایالات متحده (USP) ارزیابی شده باشد.
این تضمین می کند که ویتامین ها به استانداردهای خاص پایبند هستند و مصرف آنها به طور کلی بی خطر هستند.
۱. ویتامین های دوران بارداری
ویتامینهای دوران بارداری، مولتی ویتامینهایی هستند که بهطور ویژه برای تامین ریزمغذیها در دوران بارداری فرموله شدهاند. آنها باید قبل از بارداری و در دوران بارداری و شیردهی مصرف شوند.
مطالعات مشاهده ای نشان داده است که مکمل ویتامین های دوران بارداری خطر زایمان زودرس و پره اکلامپسی را کاهش می دهد. پره اکلامپسی یک عارضه بالقوه خطرناک است که با فشار خون بالا و احتمالاً پروتئین در ادرار مشخص می شود.
در حالی که ویتامین های دوران بارداری قرار نیست جایگزین برنامه غذایی سالم شما شوند، ممکن است با ارائه ریز مغذی های اضافی که در دوران بارداری تقاضای زیادی دارند، از شکاف های تغذیه ای جلوگیری کنند.
از آنجایی که ویتامین های دوران بارداری حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز شما هستند، مصرف مکمل های ویتامین یا مواد معدنی اضافی ممکن است ضروری نباشد مگر اینکه پزشک شما توصیه کند.
ویتامین های دوران بارداری اغلب توسط پزشکان تجویز می شوند و بدون نسخه در دسترس هستند.
۲. فولات
فولات یک ویتامین B است که نقش مهمی در سنتز DNA، تولید گلبول های قرمز خون و رشد و نمو جنین ایفا می کند.
اسید فولیک شکل مصنوعی فولات است که در بسیاری از مکمل ها یافت می شود. در بدن به شکل فعال فولات تبدیل می شود.
برای کاهش خطر نقص لوله عصبی و ناهنجاری های مادرزادی مانند شکاف کام و نقص قلب توصیه می شود حداقل ۶۰۰ میکروگرم (mcg) فولات یا اسید فولیک در روز مصرف کنید.
در یک بررسی از پنج مطالعه تصادفی شامل ۶۱۰۵ زن، مصرف مکمل اسید فولیک روزانه با کاهش خطر نقص لوله عصبی همراه بود. هیچ عوارض جانبی منفی مشاهده نشد.
اگرچه فولات کافی را می توان از طریق رژیم غذایی به دست آورد، اما بسیاری از زنان به اندازه کافی از غذاهای سرشار از فولات تغذیه نمی شوند بناراین مصرف مکمل ضروری است.
علاوه بر این، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) منبع معتبری را توصیه می کند که همه زنان در سنین باروری حداقل ۴۰۰ میکروگرم فولات یا اسید فولیک در روز مصرف می کنند.
به دلیل اینکه بسیاری از بارداریها برنامهریزی نشدهاند ، ناهنجاریهای هنگام تولد به دلیل کمبود فولات میتوانند در اوایل بارداری اتفاق بیفتند، حتی قبل از اینکه بیشتر زنان بدانند باردار هستند.
ممکن است برای زنان باردار، به ویژه آنهایی که دارای جهش ژنتیکی MTHFR هستند، عاقلانه باشد که مکملی را انتخاب کنند که حاوی ال متیل فولات باشد که بیشترین جذب ممکن را فراهم کند.
۳. آهن
نیاز به آهن در دوران بارداری به طور قابل توجهی افزایش می یابد، زیرا حجم خون مادر حدود ۴۵ درصد افزایش می یابد.
آهن برای انتقال اکسیژن و رشد و نمو سالم جنین و جفت ضروری است.
در ایالات متحده میزان شیوع کمبود آهن در زنان باردار حدود ۱۸ درصد است و ۵ درصد از این زنان مبتلا به کم خونی هستند.
کم خونی در دوران بارداری با زایمان زودرس، افسردگی مادر و کم خونی نوزاد همراه است.
مصرف توصیه شده ۲۷ میلی گرم آهن در روز می تواند از طریق اکثر ویتامین های دوران بارداری تامین شود. با این حال، کمبود آهن یا کم خونی یا دوزهای بالاتر آهن توسط پزشک مدیریت می شود.
اگر کمبود آهن ندارید، برای جلوگیری از عوارض جانبی، نباید بیش از مقدار توصیه شده آهن مصرف کنید. اینها ممکن است شامل یبوست، استفراغ و سطوح بالای هموگلوبین غیرطبیعی باشد.
۴. مصرف ویتامین D در بارداری
این ویتامین محلول در چربی برای عملکرد سیستم ایمنی، سلامت استخوان و تقسیم سلولی مهم است.
کمبود ویتامین D در دوران بارداری با افزایش خطر سزارین، پره اکلامپسی، زایمان زودرس و دیابت بارداری مرتبط است.
مصرف فعلی توصیه شده ویتامین D در دوران بارداری ۶۰۰ IU یا ۱۵ میکروگرم در روز است. با این حال، برخی از کارشناسان پیشنهاد می کنند که نیاز به ویتامین D در دوران بارداری بسیار بیشتر است.
در مورد غربالگری کمبود ویتامین D و مصرف مکمل مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
۵. منیزیم
منیزیم یک ماده معدنی است که در صدها واکنش شیمیایی در بدن شما نقش دارد که نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی، ماهیچه ها و اعصاب ایفا می کند.
کمبود این ماده معدنی در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به فشار خون مزمن و زایمان زودرس را افزایش دهد.
برخی از مطالعات نشان می دهد که مکمل منیزیم ممکن است خطر عوارضی مانند محدودیت رشد جنین و زایمان زودرس را کاهش دهد.
۶. زنجبیل
ریشه زنجبیل معمولا به عنوان ادویه و مکمل گیاهی استفاده می شود.
به صورت مکمل، ممکن است شنیده باشید که برای درمان حالت تهوع ناشی از بیماری حرکتی ، بارداری یا شیمی درمانی استفاده می شود. یک بررسی از چهار مطالعه نشان داد که زنجبیل برای درمان تهوع و استفراغ ناشی از بارداری بیخطر و موثر است.
حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری بسیار شایع است و ۸۰ درصد زنان در سه ماهه اول بارداری آن را تجربه می کنند.
اگرچه زنجبیل ممکن است به کاهش این عارضه ناخوشایند بارداری کمک کند، تحقیقات بیشتری برای شناسایی حداکثر دوز مطمئن آن مورد نیاز است. با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا به آن نیاز دارید یا خیر.
۷. روغن ماهی
روغن ماهی حاوی دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) است که دو اسید چرب ضروری برای رشد مغز کودک هستند.
مصرف مکمل DHA و EPA در بارداری ممکن است رشد مغز پس از بارداری را در کودک شما تقویت کند و افسردگی مادر را کاهش دهد، اگرچه تحقیقات در مورد این موضوع قطعی نیست.
اگرچه مطالعات مشاهدهای بهبود عملکرد شناختی را در کودکان زنانی که در دوران بارداری مکمل روغن ماهی مصرف کردهاند، نشان دادهاند، اما چندین مطالعه کنترلشده نتوانستهاند فواید مشخصی را نشان دهند.
به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ که شامل ۲۳۹۹ زن بود، تفاوتی در عملکرد شناختی نوزادانی که مادر آنها در دوران بارداری از کپسولهای روغن ماهی حاوی ۸۰۰ میلیگرم DHA در روز استفاده کرده بودند، در مقایسه با نوزادانی که مادرشان مکمل مصرف نمیکردند، مشاهده نکرد.
این مطالعه همچنین نشان داد که مصرف مکمل روغن ماهی بر افسردگی مادر تأثیری ندارد.
با این حال، این مطالعه نشان داد که مکمل روغن ماهی از فرد در برابر زایمان زودرس محافظت می کند و برخی شواهد نشان می دهد که روغن ماهی ممکن است برای رشد چشم جنین مفید باشد.
سطح DHA مادر برای رشد مناسب جنین بسیار مهم است و مکمل آن بی خطر در نظر گرفته می شود. کارشناسان هنوز در مورد اینکه آیا مصرف روغن ماهی در دوران بارداری ضروری است یا خیر، صحبتی نمی کنند.
برای دریافت DHA و EPA از طریق غذا، مصرف دو تا سه وعده ماهی کم جیوه مانند سالمون، ساردین یا پولاک در هفته توصیه می شود.
مصرف مکمل های بارداری اهمیت زیادی دارد و باید با تجویز پزشک مصرف شوند
مصرف مکمل ها در بارداری برای سلامت جنین و ایمن نگهداشتن مادر تاثیر زیادی دارد