پروتون درمانی نوعی پرتو درمانی است که از پرتوهای پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند.
برخلاف پرتودرمانی سنتی، پروتون درمانی از اشعه ایکس استفاده نمی کند. متخصصان فکر می کنند که پروتون تراپی ممکن است ایمن تر از سایر روش های پرتودرمانی باشد، زیرا ناحیه خاصی را هدف قرار می دهد و تأثیر کمتری بر بافت سالم اطراف سلول های سرطانی دارد.
در این مقاله به بررسی پروتون درمانی برای سرطان سینه می پردازیم. ما چیستی، نحوه عملکرد، روش و اثربخشی آن را بررسی می کنیم.
پروتون تراپی چیست؟
پروتون درمانی شکل دقیقی از پرتودرمانی است که از انرژی حاصل از پروتون ها یا ذرات باردار مثبت استفاده می کند.
به دلیل دقت درمان پرتوی پروتون ممکن است با بهبود درمان موضعی تومور و کاهش آسیب به سایر اندام ها، میزان بقا بهبود یابد که منجر به عوارض جانبی کمتری مرتبط با پرتو می شود.
انجام رادیوتراپی می تواند خطر عوارض قلبی را افزایش دهد. بر اساس یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۸، پروتون تراپی خطر کمتری برای این عوارض دارد زیرا در مقایسه با پرتو درمانی استاندارد فوتون، تابش کمتری به قلب می رساند.
یک بررسی منبع معتبر گزارش می دهد که اولین استفاده ثبت شده از درمان پرتوی پروتون در یک محیط بیمارستانی در سال ۱۹۹۱ در بلژیک بود. از آن زمان، پزشکان ازپرتو پروتون برای درمان هزاران سرطان در سراسر جهان استفاده کردند.
پروتون درمانی می تواند تومورهای جامد را درمان کند، اما نمی تواند سلول های سرطانی را که به قسمت های مختلف بدن متاستاز داده اند را درمان کند.
نحوه عملکرد پروتون تراپی برای درمان سرطان
متخصصان تشعشع از دستگاه سینکروترون برای شتاب دادن پروتون ها تا ۶۰ درصد سرعت نور استفاده می کنند. سرعت پروتون ها مقدار زیادی انرژی تولید می کند و پروتون ها از طریق نازلی به سمت بدن حرکت می کنند.
پروتون ها به عمق مشخصی در بدن حرکت می کنند، جایی که دوز بالایی از تابش به تومور می رسد.
تشعشعات باعث ایجاد شکاف در DNA داخل سلول های سرطانی می شود تا آنها را از بین ببرد.
چه زمانی پزشکان از پروتون درمانی استفاده می کنند؟
به دلیل دقت آن، پزشکان هنگام تلاش برای حفظ بافت سالم در نزدیکی محل تومور، استفاده از پروتون درمانی را توصیه می کنند
به عنوان مثال، پروتون درمانی مزایای خاصی برای درمان سرطان های چشم، ساقه مغز و نخاع دارد. حفظ بافت های سالم در این مکان ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
پروتون درمانی جایگزین مطمئنی برای پرتودرمانی استاندارد برای درمان سرطان سینه در مراحل اولیه است.
پزشک ممکن است استفاده از پرتودرمانی را پس از لامپکتومی یا ماستکتومی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده تجویزکند. پروتون تراپی هنگام درمان سرطان سینه برای سمت چپ مفید است زیرا خطر کمتری برای قلب دارد.
درمان با پرتوی پروتون می تواند انواع سرطان های زیر را نیز درمان کند:
- سرطان های سر و گردن
- سرطان های بینی و چشم
- سرطان ریه
- سرطان مری
- سرطان پستان
- سرطان معده
- سرطان پروستات
- سرطان مقعد، رکتوم و روده
- سرطان مثانه
- سرطان های پانکراس، معده و کبد صفراوی
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان نخاع
حتما بخوانید : درجه بندي سرطان سینه و آشنایی کامل با علائم سرطان سینه
پروتون درمانی با پرتودرمانی استاندارد چه تفاوتی دارد ؟
هم فوتون درمانی و هم پرتودرمانی استاندارد از پرتو برای آسیب رساندن یا تخریب سلول های سرطانی استفاده می کنند. با این حال، این درمان ها از روش های کمی متفاوت برای ارسال پرتو استفاده می کنند.
پرتودرمانی استاندارد تابش را از طریق ذرات پرانرژی مانند اشعه ایکس یا الکترون ها ارائه می کند. پرتوها در این روش هر بافتی را در مسیر خود تحت تاثیر قرار می دهد که می تواند به سلول های سالم نزدیک تومور آسیب برساند.
پرتودرمانی استاندارد تابش را از طریق ذرات پرانرژی مانند اشعه ایکس یا الکترون ها ارائه می کند. در این روش پرتوها هر بافتی را در مسیر خود تحت تاثیر قرار می دهند که می تواند به سلول های سالم نزدیک تومور آسیب برساند.
با توجه به دقت ” پروتون درمانی ” ، حفظ بافت سالم بیشتر از پرتودرمانی استاندارد است. همچنین خطر عوارض مربوط به قلب را کاهش می دهد.
در طول فرآیند پروتون تراپی چه اتفاقی می افتد؟
قبل از انجام این روش، پزشکان از اسکن ام آر آی یا سی تی اسکن برای مکان یابی نواحی مورد نیاز درمان استفاده می کنند. یک تکنسین نواحی موردنظر را روی پوست مشخص می کند.
درمان در یک مرکز تخصصی مجهز به شتاب دهنده ذرات و یک میز برای دراز کشیدن فرد انجام می شود. یک تکنسین آموزش دیده ویژه شتاب دهنده ذرات را راه اندازی می کند و ایمنی فرد را در طول درمان تضمین می کند.
کل این روش حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد. که شامل مدت زمانی است که فرد در موقعیت خود قرار می گیرد و تکنسین آخرین تنظیمات را در تجهیزات انجام می دهد. قرار گرفتن در معرض پرتوی پروتون تنها چند دقیقه طول می کشد.
افراد معمولاً چندین مرحله پروتون درمانی دریافت می کنند. با این حال، از آنجایی که پرتوهای پروتون می توانند دوزهای بالاتر تابش را با دقت بیشتری ارائه دهند، پروتون درمانی معمولاً به درمان های کمتری نسبت به پرتودرمانی استاندارد نیاز دارد.
میزان اثربخشی پروتون تراپی چقدر است؟
پروتون درمانی برای سرطان سینه بسیار موثر به نظر می رسد.
طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ روی ۴۲ نفر که پس از ماستکتومی برای سرطان سینه بدون متاستاز پروتون درمانی دریافت کرده بودند، درمان منجر به نرخ بقای کلی ۳ ساله ۹۷.۲٪ شد.
یک مطالعه در مقیاس بزرگتر در سال ۲۰۱۸ گزارش می دهد که پروتون درمانی مؤثر است و در میزان بقای افرادی که پروتون تراپی دریافت کرده اند در مقابل درمان غیر پروتون تفاوت چندانی وجود ندارد. با این حال، نویسندگان به این نتیجه رسیدند که به دلیل هزینه بالای پروتون درمانی، پزشکان باید آن را برای افرادی تجویز کنند که ممکن است به دلیل محل تومور در معرض خطر دوزهای بالای پرتوهای قلبی باشند.
حتما بخوانید : تفاوت شیمی درمانی و پرتودرمانی ، بهترین راه نجات از سرطان کدام است ؟
عوارض جانبی پروتون تراپی چیست ؟
پروتون درمانی می تواند عوارض جانبی مشابهی با اشعه استاندارد ایجاد کند. با این حال، از آنجایی که پروتون تراپی بر بافت های سالم کمتری نسبت به پرتودرمانی تأثیر می گذارد، معمولاً عوارض جانبی کمتر یا خفیف تری ایجاد می کند.
عوارض جانبی مرتبط با پروتون درمانی عبارتند از:
- خستگی
- تحریک یا خشکی پوست
- تاول ها
- ورم
افراد در صورت دریافت شیمی درمانی اضافی یا پرتودرمانی استاندارد ممکن است عوارض جانبی بیشتری را تجربه کنند.
لنف ادم یا ورم به دلیل تجمع مایع لنف در بافت زیر پوست به وجود می آید. برای کنترل و درمان لنف ادم می توانید از محصولات لنف ادم تووآن بهره مند شوید که با نووآوری در طراحی می تواند بیشترین تاثیر در کاهش تورم دست و پا داشته باشد.
[button et_class=”” target=”_blank” style=”big black” url=”https://tabgir.com/product-category/lymphemeda-cate/” icon=”” title=”خرید محصولات لنف ادم برای کاهش ورم دست و پا”]
خطرات و عوارض
پروتون درمانی جایگزین مطمئنی برای پرتودرمانی استاندارد با عوارض جانبی کمتر و خطر کمتر آسیب رساندن به سلول های سالم است.
با وجود این مزایا، پروتون درمانی با خطرات و عوارض بالقوه ای همراه است و بسیار گران تر است.
پروتون تراپی نوعی پرتودرمانی است که پزشکان برای درمان سرطان از آن استفاده می کنند. از پروتون های پرانرژی برای رساندن اشعه برای اهداف خاصی در داخل بدن استفاده می کنند.
پزشکان ممکن است از پروتون درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده از لامپکتومی یا ماستکتومی برای سرطان سینه استفاده کنند.
این روش در مقایسه با پرتودرمانی استاندارد، دقت بیشتر و خطر کمتری را برای آسیب رساندن به بافت سالم ارائه می دهد. این بدان معناست که پروتون درمانی ممکن است عوارض جانبی کمتر و خفیفی را ایجاد کند.
پروتون تراپی برای درمان سرطان پستان سمت چپ فواید زیادی خواهد داشت. به دلیل اینکه پرتودرمانی می تواند بر قلب تاثیر بگذارد، اما به دلیل دقت آن، پروتون درمانی خطر کمتری برای آسیب رساندن به قلب و سایر بافت های سالم اطراف پستان دارد. محققان باید مطالعات گسترده تری را انجام دهند که شامل افرادی باشد که بیشتر در معرض خطر حوادث قلبی ناشی از تشعشع هستند تا تعیین کنند آیا پروتون درمانی منجر به بقای بهتری برای این جمعیت می شود یا خیر.
پروتون درمانی نسبت به پرتو درمانی عوارض کمتری برای درمان سرطان سینه دارد ؟
بله با توجه به دقت بالای پروتون درمانی برای حفظ بافت سالم نسبت به پرتودرمانی عوارض کمتری دارد.
مقاله پروتون درمانی برای درمان سرطان سینه خیلی مفید بود
با تشکر از مطلب خوب شما در مورد استفاده از پروتون درمانی در درمان سرطان سینه. پروتون درمانی نوعی از پرتودرمانی
برای سرطان سینه پرتودرمانی داشتم و از نتیجش خیلی راضی بودم