واریس لگنی یا سندرم احتقان لگن (PCS) وضعیتی است که بر ناحیه لگن یا قسمت پایین شکم شما تأثیر می گذارد. کارشناسان فکر میکنند که این مشکل ناشی از مشکلات وریدی آن قسمت از بدن است.
این سندرم معمولا دردی مبهم و ادامه دار در ناحیه لگن ایجاد می کند که گفته می شود در زمان ها و در موقعیت های مختلف بدتر می شود. احتمال بروز این بیماری در افرادی که قبلا زایمان کرده اند بیشتر است.
سندرم احتقان لگن می تواند بسیار دردناک باشد و ۶ ماه یا بیشتر طول بکشد. این سندروم ارتباطی با پریود شما ندارد و تشخیص آن دشوار است. کارشناسان معتقدند که منبع درد در ۳۰ درصد افرادی که درد مزمن لگن دارند، این سندروم است.
علائم واریس لگنی چیست؟
افراد مبتلا به سندروم احتقان لگن درد مبهمی تجربه می کنند که در شرایط خاصی بدتر می شود، از جمله:
- پس از ایستادن طولانی مدت
- در روزهای آخر قاعدگی
- عصرها
- در حین و بعد از رابطه جنسی
- در مراحل پایانی بارداری
علاوه بر درد، افراد ممکن است سایر علائم سندروم احتقان لگن و همچنین ترکیبات مختلفی از این علائم را تجربه کنند. شدت نیز می تواند به طور گسترده ای بین افراد متفاوت باشد. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دردی که در طول قاعدگی بدتر می شود
- خونریزی غیر طبیعی در دوران قاعدگی
- كمر درد
- افسردگی
- خستگی
- واریس دستگاه تناسلی یا وجود رگهای واریسی در اطراف فرج، باسن و پاها
- ترشحات غیر طبیعی واژن
- تورم واژن یا فرج
- حساسیت شکم
- افزایش ادرار
- علائم روده تحریک پذیر
- درد مبهم و دردناک در ناحیه لگن و کمر
- مثانه تحریک پذیر یا تحت فشار که کنترل ادرار شما را سخت می کند
- رگ های واریسی در قسمت بالای ران یا باسن شما
چه چیزی باعث سندروم احتقان لگن می شود؟
در حال حاضر تصور می شود که حاملگی شایع ترین علت واریس لگنی باشد. دلایل زیادی وجود دارد که چرا بارداری ممکن است باعث بروز بیماری واریس شود:
- بارداری می تواند باعث تغییرات ساختاری در لگن شود. این تغییرات میتواند بر رگهای خونی تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به واریس را افزایش دهد.
- دلیل دیگر این است که معمولا بارداری برای حمایت از جنین باعث اضافه وزن و افزایش مایعات در بدن می شود . گاهی اوقات وریدها نمی توانند با این حجم مایع کنار بیایند. سپس دریچه ها آسیب میبینند که باعث ایجاد واریس می شود.
- دلیلی که تصور می شود بارداری باعث واریس لگنی می شود این است که افزایش استروژن دیواره رگ های خونی را ضعیف می کند.
عوامل خطر واریس لگنی چیست؟
در حالی که حاملگی عامل خطر اصلی برای هر کسی است، عوامل خطر دیگری برای ایجاد PCS وجود دارد. این عوامل خطر عبارتند از:
- بیش از یک بارداری
- تغییرات هورمونی
- داشتن رحم “نوک” یا برگشت به عقب
- تخمدان پلی کیستیک
- اضافه وزن در پاها
سندروم احتقان لگن چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص واریس لگنی بسیار دشوار است و پزشکان برای رد علل احتمالی نیاز به انجام چندین روش تشخیصی دارند. این مراحل می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش ادرار برای بررسی مشکلات مثانه
- آزمایش خون برای بررسی بارداری، عفونت های مقاربتی، کم خونی و سایر شرایط
- سونوگرافی لگن برای جستجوی رشد در ناحیه لگن
- سونوگرافی داپلر برای بررسی جریان خون در رگ های خونی لگن
- سی تی اسکن یا ام آر آی برای تصاویر دقیق تر
- لاپاراسکوپی تشخیصی برای کمک به رد سایر دلایل درد (یک روش جراحی که از دوربین های کوچک برای مشاهده داخل لگن استفاده می کند)
- سونوگرافی اغلب به عنوان اولین قدم در تشخیص PCS ترجیح داده می شود زیرا امکان تشخیص واریکوسیته و همچنین ارزیابی جریان خون وجود دارد.
گزینه های درمانی برای سندروم احتقان لگن چیست؟
درمان واریس لگن معمولاً با هدف کاهش و تسکین علائم است. هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و درمان آن می تواند چالش برانگیز باشد.
داروهای موجود برای کمک به تسکین علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- داروهای ضد درد مزمن (مانند گاباپنتین به علاوه آمی تریپتیلین)
- داروهایی که هورمون گنادوتروپین را آزاد می کنند تا عملکرد تخمدان را مسدود کرده و درد را کاهش دهد.
- داروهای هورمون پروژسترون برای کاهش درد
- روش های بستن وریدهای آسیب دیده (اسکلروتراپی یا آمبولیزاسیون)
- جراحی برای خارج کردن وریدهای آسیب دیده
- جراحی برای خارج کردن رحم و تخمدان ها (هیسترکتومی)
در حال حاضر، موفق ترین درمان، یک روش جراحی کم تهاجمی به نام آمبولیزاسیون ورید لگنی است. این روش رگ های واریسی خاصی که منبع درد هستند را مسدود می کند.
مطالعات نشان می دهد علائم در افرادی که تحت آمبولیزاسیون قرار گرفتند ، به طور قابل توجهی بهبود می یابد. مانند هر روش دیگری، خطراتی وجود دارد و این گزینه درمانی ممکن است برای همه مناسب نباشد.
سندروم احتقان لگن در بارداری
علائم PCS معمولا در مراحل پایانی بارداری بدتر می شود، زیرا کودک بزرگتر و سنگین تر می شود و فشار بیشتری بر روی رگ های واریسی لگن وارد می شود که معمولا درد ناشی از این بیماری را تشدید می کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده علائمی که از بین نمی روند، به پزشک مراجعه کنید. اگر درد لگن شما آنقدر شدید باشد که نمی توانید کار کنید، به اورژانس مراجعه کنید. آنها علائم شما را بررسی می کنند. اگر سندرم احتقان لگن باشد، آنها با شما کار خواهند کرد تا بفهمند کدام درمان بهترین است.
چشم انداز افراد مبتلا به سندروم احتقان لگن چیست؟
PCS وضعیتی نیست که امید به زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد، اما این پتانسیل را دارد که به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. علائمی مانند درد مزمن، درد هنگام مقاربت جنسی و دیسمنوره می تواند منجر به کاهش فعالیت بدنی، از دست دادن عملکرد و افسردگی شود.
تشخیص لزوماً به این معنی نیست که شما تا این حد تحت تأثیر قرار خواهید گرفت – PCS از نظر شدت بسیار متفاوت است.
به خاطر داشته باشید که درمان هایی برای به حداقل رساندن علائم و کمک به شما برای مقابله با این وضعیت وجود دارد. با پزشک خود در مورد گزینه های درمانی صحبت کنید.
من بعد از بارداری با سونوگرافی مشخص شد که واریس لگن دارم با مصرف دارو کمی بهتر شد و جای نگرانی نداره
سلام با تشکر از مطلب شما در مورد واریس لگن
من واریس لگنی داشتم هنگام ایستادن طولانی و نشستن درد خیلی زیادی داره به پزشک مراجعه کردم الان خیلی یهتر شده با تشکر از مطلب خوبتون
من بعد از بارداری دچار واریس لگن شدم روش های درمانی متفاوتی را امتحان کردم ولی متاسفانه درمان قطعی نداره اما با این روش های درمانی تا حدودی بهتر شدم.
از مطلب کامل شما در مورد واریس ممنونم. من دوران بارداری به واریس لگنی مبتلا شدم و به پزشک مراجعه کردم و برای تشخیص روش های مختلفی را به تجویز پزشک امتحان کردم و الان خیلی بهبود داشته است.
با تشکر از شما
مطلب کاملی بود و برای من خیلی مفید بود