سوزش سر دل در بارداری بسیار شایع است و معمولا زنان باردار به آن مبتلا میشوند ، این اختلال شامل احساس سوزش در قفسه سینه است. برخی از زنان در دوران بارداری دچار سوزش سر معده میشوند. اگرچه ممکن است در هر مرحله از بارداری اتفاق بیفتد ، اما سوزش سر دل در بارداری بیشتر در سه ماهه سوم رخ میدهد. در این مقاله در مورد سوزش سر معده در دوران بارداری ، نحوه درمان و پیشگیری از آن و نحوه تشخیص زمان مراجعه به پزشک اطلاعات بیشتری کسب خواهید کرد.
علت سوزش سر معده در بارداری
یکی از علائم اولیه بارداری احساس سوزش در وسط قفسه سینه است. این اتفاق میافتد زمانی که دریچه ای که مری را به معده متصل میکند ، ضعیف میشود و اسید معده و محتویات آن به داخل مری برمیگردد. اسید معده تحریک کننده است و این باعث احساس سوزش در قفسه سینه میشود. به غیر از سوزش در قفسه سینه ، سایر علائم سوزش معده در بارداری عبارتند از:
- آروغ زدن
- استفراغ
- نفخ
- حالت تهوع
این علائم بلافاصله پس از خوردن غذا ظاهر میشوند.
به نقل از my.clevelandclinic :
Researchers estimate that anywhere from 30% to 80% of pregnant people experience heartburn. That’s a wide margin, but most people who’ve given birth will tell you that heartburn is one of the many pregnancy discomforts to look out for. You’re more likely to have it if you’ve been pregnant before or if you had issues with heartburn before pregnancy. But for many people, pregnancy marks their first exposure to heartburn symptoms.
محققان تخمین میزنند که بین 30 تا 80 درصد افراد باردار سوزش سر دل را تجربه میکنند. همچنین اکثر افرادی که زایمان کرده اند به شما خواهند گفت که سوزش سر دل یکی از ناراحتیهای دوران بارداری است که باید مراقب آن باشید.اگر قبلا باردار بوده اید یا اگر قبل از بارداری مشکلاتی با سوزش سر دل داشته اید، احتمال ابتلا به آن بیشتر است. اما برای بسیاری از افراد، بارداری اولین مواجهه آنها با علائم سوزش سر دل است.
سوزش سر دل در بارداری چگونه است ؟
زنان باردار به دلایل مختلف بیشتر دچار سوزش معده در بارداری میشوند. اول ، در دوران بارداری ، هورمون پروژسترون به میزان بیشتری ترشح میشود تا از بارداری حمایت کند. پروژسترون باعث میشود دریچه ای که مری را از معده جدا میکند شل شود و باعث سوزش سر دل شود.
علاوه بر این ، رحم در حال رشد در اواخر بارداری به معده و سایر اندامهای داخلی فشار وارد میکند. این فشار همچنین میتواند غذا و اسید معده را به داخل مری بازگرداند. سوء هاضمه و سوزش سر دل در زنانی که قبل از بارداری سوزش معده داشته اند و در خانمهایی که قبلاً باردار بوده اند بیشتر است.
علاوه بر سوزش سر دل در بارداری راحتی مادر باردار اهمیت زیادی دارد. بنابراین گن بارداری برای حمایت شکم و کمر طراحی شده است و با فشار استانداردی که وارد میکند به کاهش درد شکم و کمر در حین انجام کارهای روزمره کمک میکند. گن بارداری فاجات علاوه بر مزایای گفته شده با داشتن الیاف ویژه ای که دارای ساختار شش ضلعی است و با تبادل هوا میتواند ضد تعریق و حساسیت باشد. اگر شما هم میخواهید تجربه خوبی در دوران بارداری خود داشته باشید میتوانید تنها با یک کلیک و خرید گن بارداری فاجات بهترین لحظهها را داشته باشید.
تب گیر، نمایندگی فروش گن فاجات Fajate کلمبیا مرکز خرید انواع گن بعد از عمل جراحی زیبایی , گن لاغری و گن بارداری با گارانتی اصالت کالا
برای سوزش معده در بارداری چه بخوریم ؟
پیشگیری از سوزش معده در بارداری بهترین راه برای کنترل آن است. برخی از غذاها یا نوشیدنیها باعث ایجاد این علائم میشوند. اجتناب از این غذاها میتواند به جلوگیری از ناراحتی ناشی از سوزش سر دل کمک کند. غذاهایی که باعث سوزش سر دل میشوند عبارتند از:
- مرکبات مانند پرتقال ، گریپ فروت و آناناس
- کافئین
- نوشابههای گازدار یا نوشابه
- غذاهای چرب
- غذاهای ادویه دار
- گوجه فرنگی
- شکلات
علاوه بر دوری از این غذاها ، خوردن دفعات بیشتر وعدههای کوچک غذایی نیز میتواند مفید باشد. به جای سه وعده غذایی بزرگ در روز ، پنج یا شش وعده غذایی کوچکتر ممکن است بهتر باشد. در شب ، بهتر است ظرف ۳ ساعت بعد از خواب غذا نخورید. استفاده از بالشهای اضافی برای بالا نگه داشتن سر میتواند از سوزش سر دل که در شب رخ میدهد جلوگیری کند.
همچنین اجتناب از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل اهمیت زیادی دارد. هیچ کدام در دوران بارداری سالم نیستند و هر دو می توانند در سوزش سر معده در بارداری نقش داشته باشند. اگر در ترک سیگار مشکل دارید باید با پزشک خود مشورت کنید. نوشیدن یک لیوان شیر میتواند به کاهش علائم کمک کند. شیر کم چرب یا بدون چربی بهتر است زیرا شیر کامل سرشاراز چربی است و میتواند سوزش سر دل را بدتر کند.
درمان سوزش سر معده در بارداری
اگر این تغییرات در شیوه زندگی به پیشگیری از علائم سوزش سر دل کمک نمیکند ، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که از دارو استفاده کنید. موارد زیر شامل اطلاعات کلی در مورد آنتی اسیدها و سایر داروهای بدون نسخه برای سوزش سر دل است.
مانند همیشه ، بهتر است قبل از مصرف هرگونه دارو ، به ویژه در دوران بارداری ، با پزشک مشورت کنید.
- قرص Tums : همچنین به عنوان کربنات کلسیم شناخته میشود. در دوران بارداری بی خطر تلقی میشود. کربنات کلسیم اسید معده را خنثی میکند به طوری که در صورت بازگشت به مری باعث تحریک کمتر میشود. مردم باید مطمئن شوند که دستورالعمل روی بطری را برای دوز مطمئن در بارداری مطالعه میکنند.
- مسدود کننده گیرنده H2 : که در دوران بارداری بی خطر تلقی میشود. آنها شامل فاموتیدین ، سایمتیدین و رانیتیدین میشوند. این داروها هم بدون نسخه و هم با تجویز پزشک در دسترس هستند. این داروها میزان اسید تولید شده توسط معده را کاهش میدهند
- مهار کنندههای پمپ پروتونی یا (PPI) : از ترشح اسیدهای معده جلوگیری کرده و در درمان سوزش معده در بارداری به خوبی عمل میکند. PPI های رایج شامل پانتوپرازول و لانسوپرازول است. آنها همچنین بدون نسخه و با نسخه پزشک در دسترس هستند.
بیشتر مهار کنندههای پمپ پروتونی در دوران بارداری بی خطر تلقی میشوند. با این حال ، یک PPI به نام امپرازول برای استفاده توصیه نمیشود. مطالعات بسیار کمی برای تأیید بی خطر بودن آن انجام شده است. مردم همیشه باید در مورد تمام داروها و گیاهانی که در دوران بارداری مصرف میکنند به پزشک خود اطلاع دهند.
رفلاکس معده در بارداری
سوزش سر دل ، ریفلاکس اسید و بیماری رفلاکس معده (GERD) اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند ، اما کاملاً یکسان نیستند. ریفلاکس اسید برگشت اسید معده به مری است که باعث ایجاد علائم سوزش سر دل میشود. رفلاکس معده یک شکل جدی تر از برگشت اسید معده و سوزش سر دل است.
علائم اضافی ریفلاکس معده یا GERD میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سرفه مزمن
- خس خس کردن
- درد قفسه سینه
- مشکل در بلع
- برگشت غذا یا اسید معده
تخمین زده میشود که ریفلاکس معده به طور ماهانه ۴۰ درصد افراد را تحت تأثیر قرار دهد. درمانهای GERD بسیار شبیه درمانهای رفلاکس اسید است. دوری از محرکها ، تغییرات اساسی در شیوه زندگی و داروها میتوانند برای مدیریت علائم موثر باشند. با این حال ، در موارد شدید رفلاکس معده در حاملگی ، ممکن است تجویز دارو یا حتی جراحی برای تسکین این بیماری لازم باشد.
زمان مراجعه به پزشک برای سوزش سردل در حاملگی
مراجعه منظم به پزشک به عنوان بخشی از مراقبتهای قبل از زایمان اهمیت زیادی دارد. اگر سوزش سر دل با تغییر شیوه زندگی یا رژیم غذایی برطرف نشود ، باید قبل از زایمان به پزشک مراجعه کنید. اگر دارویی برای شما تجویز شود ، حتماً ذکر کنید که آیا این دارو در مدیریت علائم موثر هست یا خیر. اگرچه سوزش معده در بارداری شایع است ، اما اگر شدید باشد یا در زندگی روزمره تداخل ایجاد کند بررسی علائم آن بسیار مهم است.
افزایش فشار روی معده شما در حین رشد کودک میتواند اسید را وارد مری کند. نگران نباشید، به کودک آسیبی نمیرساند، اما میتواند بسیار ناراحت کننده باشد.
برای بسیاری از زنان، سوزش سر دل در سه ماهه اول بارداری و از حدود ماه دوم شروع میشود و یک علامت بارداری است که در طول 9 ماه ادامه دارد.